Belföld

Törökország politikailag éretlen az EU-tagságra

Törökország politikailag nem érett arra, hogy az Európai Unió tagjává váljék – állítja egy német tanulmány. A törökök európai uniós tagsága bizonyosan kampánykérdés lesz Németországban a közelgő uniós választásokkor.

A müncheni Osteuropa-Institut most nyilvánosságra hozott tanulmánya szerint „valószínűtlen”, hogy Ankara az idén teljesíti az európai uniós csatlakozás politikai feltételeit.

Az EU-tagországok idén decemberben döntenek arról, hogy elkezdődjenek-e a csatlakozási tárgyalások Törökországgal. Az Európai Bizottság a kérdésben idén ősszel ismerteti véleményét, s a neves kutatóintézet döntően befolyásolhatja ennek alakulását. A müncheni jelentés szerint a török kormány komoly erőfeszítéseket tett ugyan a politikai reformok terén, de ezek hatása a gyakorlatban egyelőre nem mutatkozik.

A kínvallatás nem eukonform

Az intézet a törökök szemére hányja, hogy a kínvallatás még mindig kedvelt hatalmi eszköz, és hogy a szólás- és vallásszabadság nem garantált az országban. “Jelentős időnek kell eltelnie ahhoz, hogy az ország teljesítse az EU politikai előírásait” – fogalmaz a tanulmány, amely összegyűjtötte az uniós parlamenti választások előtt várható (német) belpolitikai vádakat. A török belépést ellenzők például bizonyosan fel fogják hozni, hogy a török EU-tagság az uniónak évi 14 milliárd euróba kerül, ebből 2,5 milliárd euró a német költségvetésre hárulna.

A tanulmány szerint az intenzív bevándorlás is komoly veszélyt jelent, szakértők szerint török csatlakozás esetén Németország 0,5-4,4 millió új bevándorlóra számíthat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik