Belföld

Üveggyár-bezárás: a bocsánatkérés nem elég

Azonnali megoldást vár a Magyar Üvegipari Szövetség (MÜSZ) a Tokodi Üveggyár Kft. bezárásával kapcsolatban a környezetvédelmi minisztertől, mivel úgy véli, hogy az általa ez ügyben írt bocsánatkérő levél nem elegendő.

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közlemény szerint a szövetség a Tokodi Üveggyár kártérítési igényét jogosnak ítéli, s az ügy megoldására indított lépéseit a magyar és az európai üvegipari szakma nevében is támogatja.

Az üveggyár kedden jelentette be, hogy bizonytalan ideig szünetelteti működését, s a gyár egyben csődeljárást kért maga ellen. A társaság azért került válsághelyzetbe, merta gazdaságtalan és környezetterhelő technológiák leváltására tervezett beruházásait a környezetvédelmi hatóságok sokszoros határidő-túllépése miatt nem tudta megkezdeni.

A szövetség közleményében leírja hogy a környezetvédelmi miniszter által a Tokodi Üveggyár vezetőjéhez intézett levél másolatát megkapta. Ugyanakkor közli: “Tisztelt Miniszter Úr! Az Ön jóindulatú, levélben tett bocsánatkérése már nem elegendő! Azonnali megoldást várunk!”

A közlemény emlékeztet arra, hogy az üveggyár a magyar öblösüveg-gyártás egyik meghatározó szereplője.

“A menedzsment a környezetterhelő és gazdaságtalan technológiák leváltását tervezte új beruházások megvalósítása által. A beruházásokhoz tőkét mozgósított, sikeres pályázatok révén állami támogatást is elnyert. A környezetvédelmi beruházást azonban a környezetvédelmi hatóságok tehetetlensége és lehetetlensége miatt nem tudta megvalósítani.” – áll a közleményben.

A közlemény alapján a szövetség felháborítónak tartja, a köz szolgálóinak és a hatalom gyakorlóinak szereptévesztését, ridegségét és felelőtlenségét: “Egy állami szervezet, mely az adófizetők pénzéből működik, és feladata a törvény alkalmazása, a határidők betartása, nem engedheti meg magának, hogy nyilvánvalóan akadályozza, sőt ellehetetlenítse egy vállalat működését minden indoklás nélkül.”

A szövetség megítélése szerint ebben az esetben nem egy ügyintéző bakijáról van szó, hanem egy, a környezetért felelős hivatal vált környezetszennyezővé azáltal, hogy sorozatos hibák elkövetésével akadályozott meg egy környezetjavító beruházást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik