Belföld

A Szibnyeft is az adóminisztérium szorításába került

A Szibnyeft kedd este megerősítette, hogy az adóminisztérium február végi levele szerint a cég leányvállalatok közbejöttével kihasznált regionális és helyi nyereségadó-kedvezmények révén fosztotta meg az államkincstárt a tetemes összegtől.

A tárca a múlt év végi vizsgálati jelentésében a Jukosznak 2000-ben, hasonló módon elkövetett, 3 milliárd dolláros adómulasztást vetett a szemére.

A korábban Roman Abramovics oligarcha által ellenőrzött Szibnyeft válófélben van a Jukosztól, amely ellen az orosz hatóságok a múlt év derekán jogi-politikai kampányt indítottak. A Jukosz még tavaly áprilisban saját részvényeinek 26,01 százalékáért és 3 millió dollárért megszerezte a Szibnyeft 92 százalékát, de a partnercég feletti operatív ellenőrzést már nem kapta meg, noha a pénzügyi zárás októberben megtörtént.

A Szibnyeft volt tulajdonosai ugyanis november végén – Mihail Hodorkovszkij volt Juszok-vezér börtönbe zárása és a nagystílű csalással és adómulasztással való megvádolása után – leállították az egyesülést, majd elvben megállapodtak a Jukosz vezetésével a fúzió visszafordításában, de a válás feltételeiben még nem jutottak egyetértésre.

A válásnak azonban lökést adott, hogy a moszkvai döntőbíróság hétfőn, két, Sibnefthez kötődő off-shore cég keresetére érvénytelenítette a Jukosz által tavaly ősszel, a Szibnyeft-felvásárlás részbeni finanszírozására végrehajtott új részvénykibocsátást: ezzel gyakorlatilag semmissé vált a Juszok 57,5 százaléknyi részesedése a Szibnyeftben, amelyért 17,5 százaléknyi saját részvényt adtak.

A Szibnyeft és a Jukosz elismerte, hogy kihasználta a helyi adóparadicsomokat nyereségadójának minimalizálására, de rámutatott: ezeket a sémákat az adóminisztérium és más ellenőrző szervek korábbi vizsgálataik során rendre törvényesnek találták.

Vlagyimir Putyin elnök hétfőn Mihail Fradkovot, a már feloszlatott adórendőrség egykori vezetőjét jelölte miniszterelnöknek. Egyes elemzők szerint Fradkov adatgyűjtést végzett a nagyvállalatok által használt adóminimalizálási sémákról, amivel hozzájárult a Hodorkovszkij és szintén vizsgálati fogságban lévő Jukosz-főrészvényes társa, Platon Lebegyev elleni vádak megalapozásához.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik