Belföld

Orbán idején kiadott diplomata útleveleket vonnak be

Várhatóan még a héten lezárul az a vizsgálat, amelyet a Külügyminisztérium indított a tárca által korábban kiadott diplomata útlevelekkel kapcsolatosan.

A Népszava információi szerint akár száznál is több olyan okirat lehet forgalomban, amelyek érvényesek ugyan, ám birtoklásuk és használatuk etikailag már igencsak megkérdőjelezhető.

Tóth Tamás, a külügyi tárca szóvivője rámutatott: a minisztérium már jóval korábban kezdeményezte a diplomata papírok felülvizsgálatát. Ezen revízió várhatóan még a héten véget ér és feltehetően olyan eredményt fog hozni, amely kimutatja, hogy számos diplomata útlevél már nem takar tényleges megbízatást, illetve betöltött funkciót.


Az Orbán-kormány bizonyos vezetői több esetben is a már említett útlevelek kiadását kezdeményezték a tárcánál olyan megbízottaik, szakértőik, munkatársaik számára, akiknek feladata a kormányváltást követően értelemszerűen megszűnt. A dokumentumok érvényessége azonban öt évre szól, így számos olyan személy van, aki már nem tölt be diplomata szerepet, mégis használja az ezt igazoló dokumentumot. Ezen iratokból egyébként körülbelül ötezer van forgalomban, ebből ezeregyszáz a külföldi állomány kezében, jogosan.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik