Belföld

25 százalék nyereségnövekedés a HVB Bank magyar leányánál

A HVB Bank Hungary Rt. 2003-ban a nemzetközi számviteli szabvány szerinti, auditált adatok alapján 10,418 milliárd forint adózott profitot ért el, 25,6 százalékkal többet, mint az előző évben - mondta Matthias Kunsch vezérigazgató szerdán.

A bank mérlegfőösszege 26,9 százalékkal bővült és 2003 végén 734,304 milliárd forint volt. A HVB a mérlegfőösszeg alapján a hatodik legnagyobb magyar bank, piaci részesedése a bankszektorban 5,4 százalék volt. A HVB csoporthoz tartozó HVB Jelzálogbank Rt. az előző évi 277 millió forintról 799 millió forintra növelte adózás előtti profitját, mérlegfőösszege 23,1 milliárdról 62,7 milliárd forintra nőtt.

Az osztalékfizetésről még nem született döntés – mondta Matthias Kunsch, hozzátéve: a tulajdonos eddig nem vitt ki profitot a bankból, s az idén sem számítanak változásra. A vezérigazgató értékelése szerint a magyarországi HVB-csoport 2003-ban rekordévet zárt: az adózás előtti profit átlépte a 10 milliárd forintos küszöböt, amivel a tulajdonosok is elégedettek lehetnek. Az adózás előtti profittal számolt eszközarányos nyereség (ROA) 1,9, a tőkearányos nyereség (ROE) 17,3, a tőkemegfelelési mutató 10,59 százalék.

A HVB Bank Hungary 2003 végén sikeresen integrálta a CA IB Értékpapír Rt.-t, amely tavaly mintegy 10 százalékos piaci részesedésével a vezető brókerházak közé tartozott – mondta a vezérigazgató. Matthias Kunsch bejelentette: a bankcsoport az idén új taggal bővül, folyamatban van ugyanis egy faktorcég alapítása.

A bank üzleti tevékenységének súlypontja tavaly is a vállalati üzletág maradt. A vállalati divízió piaci részesedése tovább nőtt: a bank a hitelpiacon 9,1, a betéti piacon 9,4 százalékos részesedést ért el, a devizában történő hitelezésben és betétgyűjtésben pedig piaci súlya még magasabb, 12,6, illetve 14,4 százalék.

A lakossági és kisvállalati üzletág hitelportfoliója tavaly az előző évi 2,5-szeresére nőtt, az ügyfelek száma pedig – a CA IB-től átvett klienseket nem számítva – 20 ezerrel gyarapodott. A hitelállomány elsősorban a lakossági jelzáloghitelezés miatt nőtt.

Matthias Kunsch elmondta: a HVB a további lakossági ügyfelek szerzése érdekében az idén minden lakossági szegmens irányába nyit és jelentősen növeli aktivitását a kis- és középvállalati piacon is. Jelenleg a Top 200 tagjainak 50 százaléka a bank ügyfélkörébe tartozik, a HVB-nek a nagyvállalatok és multik piacán 34, a középvállalati piacon 19, a kisvállalati körben 4 százalékos részesedése van.

A HVB tavaly pályázott a Postabankra, ezért visszafogta a hálózat fejlesztését, csak két új fiókot nyitott. A következő két-három évben azonban szeretnék legalább kétszeresére bővíteni a jelenleg 35 fiókból álló hálózatot, mivel az ügyfélkör jelentős bővülésére számítanak. A bank idei eredménytervét a vezérigazgató nem számszerűsítette, csupán annyit árult el, hogy az idén is a profit számottevő emelkedésére számítanak.

Újságírói kérdésre elmondta: a letétkezelési üzletág fontos a HVB számára, ezért egyáltalán nem érdektelen, hogy mi történik a Kelerrel. Hozzátette: a magyar tőkepiacnak sem lehet érdeke, hogy a BÉT vagy a Keler külföldi kézbe kerüljön. A HVB piaci részesedése a letétkezelésben mintegy 47 százalék, az általa kezelt portfolió meghaladja a 2 ezer milliárd forintot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik