Belföld

3 százalék felett a beruházások volumenének növekedése

A nemzetgazdasági beruházások volumene 2003-ban - az előzetes adatok alapján - korrekciók nélkül 3,1 százalékkal nőtt a 2002. évhez képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

Egy évvel korábban, 2002-ben a beruházások 7,8 százalékkal nőttek az előző évihez viszonyítva. Folyó áron a beruházások teljesítményértéke tavaly 3.680 milliárd forint volt, ezen belül a IV. negyedévben 1.517 milliárd forint. 

Tavaly a IV. negyedévben a beruházások a szezonálisan kiigazított indexek alapján az előző negyedévhez képest 1,4 százalékkal emelkedtek, a 2002 IV. negyedévit korrekciók nélkül 4,7 százalékkal haladták meg. A gép- és berendezés-beruházások 2003-ban éves szinten 12,3 százalékkal bővültek, míg az építési beruházások 2,9 százalékkal csökkentek. 

A fejlesztések 2003. évi teljesítményértékének növekedéséhez elsősorban a beruházások több mint egynegyedét adó ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás nemzetgazdasági ág 9,3 százalékos bővülése, és a csaknem egynegyedet képviselő feldolgozóipar 13,2 százalékos növekedése járult hozzá. 

Átlagot meghaladó, 8,7 százalékos volt a beruházások éves növekedése a kereskedelem, javítás területén. A mezőgazdaság, vad- és erdőgazdálkodás, halászat ágban 14,9, a villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás területén 5,2 százalékos, a pénzügyi tevékenység nemzetgazdasági ágban 21,8 százalékos bővülést mért a KSH.

Az előző évhez képest csökkentek 9,1 százalékkal a szállítás, raktározás, posta és távközlési beruházások. Jelentős, 25 százalékos volt a visszaesés a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás területen, valamint az egyéb közösségi, személyi szolgáltatás ágban, ahol 12 százalékos csökkenést regisztráltak.

A beruházási tevékenység a IV. negyedében 4,7 százalékkal nőtt, ezen belül az építési beruházások 1,2 százalékkal, a gép- és berendezés-beruházások 12,1 százalékkal emelkedtek. 

Az egész évre mutatkozó tendenciák nemzetgazdasági ágak szerint a IV. negyedévben is jellemzőek voltak: az utolsó három hónapban is az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás, és a feldolgozóipar nemzetgazdasági ágak 12,1 százalékos, illetve 14,4 százalékos növekedése volt a meghatározó.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik