Belföld

Autópályák blokádjával fenyegetnek a szlovák romák

Rudolf Schuster szlovák államfő személyes találkozón próbált kompromisszumos megoldást találni a roma kisebbség elégedetlen vezetőivel. A fellázadt romák a határátkelők és az autópályák blokádjával fenyegetnek - számol be a BBC.

Roma szervezetek a közlekedés megbénításával fenyegetőznek, ha nem rendelik vissza a kelet-szlovákiai településekről a katonákat és a rendőröket. Mint ismeretes, a szociális támogatások megvonása miatt fellázadt romák megfékezésére szerdán vezényeltek ki különleges egységeket.


Az országos rendőrfőparancsnok-helyettes, Jaroslav Spisijak állítása szerint beigazolódni látszik az a korábban megfogalmazódott gyanú, hogy a február 18-án kezdődött roma boltrablások és tüntetések hátterében az uzsorások állnak. Pénzt kínáltak a romáknak, és arra bíztatták őket, hogy menjenek rabolni, mondta Spisijak a szlovák hírtelevízióban.

A szlovák államfő, Rudolf Schuster vasárnap este találkozott a kisebbség képviselőivel. A blokád tervének feladásáért cserébe a rendfenntartó alakulatok egy részének kivonását ajánlotta.

Kolompár Orbán: megoldatlan problémák

Kolompár Orbán szerint a szlovákiai események jelzik, hogy az Uniós csatlakozás küszöbén megoldatlan problémákkal állunk szemben. Az Országos Cigány Önkormányzat elnöke Szlovákia budapesti nagykövetsége előtt tartott demonstráción beszélt.

Az önkormányzat vezetői petíciót adtak át a szlovák nagykövetség egyik munkatársának, amelyben egyebek között kérik, szüntessék meg a romákkal szembeni brutális fellépést, dolgozzák ki a jogi hátterét az éhséglázadásban részt vettek rehabilitációjának. A jelentős rendőri biztosítás mellett megtartott rendezvényen mintegy negyvenen vettek részt.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik