Belföld

Az Alkotmányt kapta ajándékba Medgyessy Orbántól

Medgyessy Péter meglepte hivatali elődjét: nem zárt ajtók mögött, hanem a sajtó előtt fogadta Orbán Viktort - írja az Index.hu.

Medgyessy még január végén írt meghívójában a magyarság helyéről Európában, a határon túli magyarság sorskérdéseiről, a népességfogyásról, a modernizációról, a polgárok egészségi állapotának romlásáról valamint a közszolgálatokról folytatott tárgyalásra tett javaslatot a három korábbi miniszterelnöknek.

A Fidesz-elnökével megkezdett beszélgetés elején azonban Medgyessy Péter az előzetes témajavaslatok helyett az évértékelő beszédében elhangzott közjogi javaslatairól kezdett beszélni. A miniszterelnök felvetette, hogy hozzanak létre egy nemzeti lobbitanácsot, amelyben a jelenlegi és a korábbi kormányfők kapnának helyet. Az indítvány szerint a váltott elnöklés alatt működő testület a nemzeti konszenzus megteremtésén munkálkodna.

Orbán Viktor első megszólalásában jelezte: Medgyessy bevezetője nem a meghívóban szereplő témakörökről szólt, és kezdeményezte, hogy inkább azokról essék szó. A fideszes politikus kérte azt is, hogy a sajtó ismerhesse meg a miniszterelnök január 27-én elküldött levelét, amely Medgyessy Péter dolgozószobáját jelölte meg a találkozó színhelyeként.

Orbán Viktor egy alkotmányt ajándékozott a kormányfőnek és arra hívta fel a figyelmét, hogy az eredményes együttműködéshez konkrét kérdésekben kellene megállapodni. Hangsúlyozta: alkotmányba ütköző lenne, ha azokról a kérdésekről tartanának népszavazást, amelyeket Medgyessy Péter korábban felvetett.

Medgyessy Péter vissza kívánta adni a Fidesz elnökének az ajándékba hozott alkotmányt, mondván, hogy azt “talán nem ismeri elég jól”. Mint mondta, véleménynyilvánító népszavazást lehetne tartani. “Ajándék lónak ne nézd a fogát” – hárította el az ajándék visszavételét Orbán Viktor. A Fidesz elnökének kérdésére a kormányfő leszögezte, a közös listaállítás ügyében nincs szándékában népszavazást kezdeményezni – olvasható az MTI jelentésében.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik