Belföld

3 százalék felett a német deficit

A német államháztartásnak a hazai össztermékhez (GDP) viszonyított hiánya az idén 3,3 százalék lesz Hans Eichel pénzügyminiszter becslése szerint, s ezzel Németország az egymást követő harmadik évben lépi át a stabilitási paktumban megszabott határt - jelentette új számában a Der Spiegel hírmagazin, s az értesülést a pénzügyminisztérium szóvivője is megerősítette.

Az euróövezet országaira vonatkozó maastrichti növekedési és stabilitási paktumban azt rögzítették, hogy a hiánynak nem szabad meghaladnia a GDP három százalékát. A GDP-hez viszonyított német államháztartási hiány 2002-ben 3,5, 2003-ban pedig 3,9 százalék volt.

Az idei évre vonatkozó becslés a német pénzügyi helyzetről szóló, s az Európai Bizottságnak megküldött félévi jelentésben szerepel. Eichel azt is jelezte, hogy a belső államadósság az idén a GDP 65 százalékát teszi majd ki.

Németország azt ígéri, hogy jövőre már három százalék alá süllyed az államháztartási deficit, s ezzel újból eleget tesz a paktum előírásainak, ám az Európai Bizottság kételkedik ebben.


Folytatódik a leépítés az iparban


Németországban a következő hónapokban folytatódik a leépítés az iparban – jósolja az ifo gazdaságkutató intézet. A vállalatok az év elejéhez képest most ismét rosszabbnak ítélik megrendelési kilátásaikat.


A következő hónapokban az export és a termelés is lassabban fog bővülni, s folytatódik a leépítés – állítják az ifo szakértői. Bár Németország keleti felében valamelyest jobb a hangulat, mint Nyugat-Németországban, ott is számolni kell további munkahelyek megszűnésével.

A válság sújtotta építőiparban is vontatott a kilábalás: Nyugat-Németországban öt cég közül három elégedetlen megrendelés-állományával. Ezért a cégek több, mint egyharmada leépítést tervez a következő hónapokban. A keleti tartományokban csak minden ötödik cég tervez leépítést, egy éve még minden ötödik tervezett.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik