Belföld

Mérsékelten optimisták a magyar vállalkozások

Februárban mind a kis- és középvállalatok, mind pedig a legnagyobb magyarországi vállalkozások derűlátóbbak a magyar gazdaság jövőjét illetően, mint a februárt megelőző hónapban – áll az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet konjunktúra-előrejelzésében.

Az Ecostat felmérése szerint 2004. februárjában a kis- és középvállalatok konjunktúra-indexe 47,5 százalék, míg a januári adat 46,7, a tavaly februári adat pedig 44,2 százalék volt. Az index tavaly augusztustól mérsékelten emelkedik. A kis- és középvállalatok üzleti bizalma 2004 első félévére erősödött, a hazai vállalkozások a következő hónapokban javuló működési feltételekkel számolnak. A cégek mérsékelt optimizmusában az ország javuló reálgazdasági folyamatai mellett a külgazdaság élénkülése játszik szerepet

Az intézet TOP-100 konjunktúra indexe tendenciája javuló, februári értéke 51 százalék, míg januárban 50, tavaly februárban pedig 54 százalékot mért az Ecostat. A mutató a forint elleni novemberi spekulációs támadás miatt decemberben irreálisan lecsökkent, majd januárban visszaállt a korábbi szintre – áll az Ecostat által kiadott közleményben. Az index fél éve érzékelhető javulásából a gazdasági elemzők a hazai konjunktúra folyamatos, bár feszültségektől nem mentes kibontakozására számítanak.

2004 első hónapjaiban a világgazdasági élénkülés, globális növekedés kilátásai jobbak, mint egy évvel korábban. A világkereskedelem élénkülése jótékony hatást gyakorol az Európai Unió vezető gazdaságaira is, amelyek idei teljesítménye az export lehetőségek bővülése, az élénkülő beruházások és az emelkedő lakossági fogyasztás mellett várhatóan növekszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik