Belföld

Eladta elektronikai gyártóágazatát a finn Elcoteq

A finn Elcoteq pécsi gyárát csak áttételesen érinti az, hogy az Elcoteq anyavállalat mintegy 40 millió eurós szerződést kötött ipari elektronikai gyártásának eladásáról az Ahlstrom Capital cégnek, mondta a pécsi Elcoteq illetékese az Econewsnak.

A pécsi gyár, miként az anyacég is elsősorban távközlési végberendezések és távközlési hálózati eszközök gyártására koncentrál. A hálózati eszközök gyártása Pécsett 2003 őszén kezdődött.

Az Elcoteq pécsi üzeme folytatja az ipari elektronikai termékek gyártását is, de ezentúl nem közvetlenül a “brand” vevőknek szállít, hanem az Ahlsrtomnak és e cég közbejöttével jutnak el a termékek a megrendelőkhöz. E termékek megrendelői az Elcoteq anyavállalat pénteki közleménye szerint az ABB, a Bombardier és a Kone.

Az anyavállalat 2,2 milliárd eurós árbevételében a kiszervezett a termelés súlya néhány százalékos csupán és az Econews információi szerint az arány hasonló Pécsen is.

Az Elcoteq két pécsi gyárában összesen 3500 főt foglalkoztat. A cég a magyarországi árbevételről, illetve a Magyarországon gyártott távközlési eszközök vevőiről nem nyilatkozott.

Az Elcoteq anyavállalat website-ján olvasható információk szerint a cég vevői közé tartozik az éves árbevétel 80 százalékát adó távközlési végberendezés gyártás területén az Ascom, a Motorola, a Nokia, a Philips, a Sony-Ericsson, a Sumitomo és a Swissvoice.

A 13 ezer főt foglalkoztató cég a website szerint az első az európai EMS (elektronikai gyártó, tervező szolgáltatások) piacon és világviszonylatban a második legnagyobb mobiltelefongyártó.

A hálózati eszköz gyártás területén, ami az anyavállalat bevételeinek 13 százalékát adta 2003-ban a fő vevők az Andrew Corporation, az Ericsson, a Guangzhou Thinker, az LGP Allgon, a Marconi, a Nokia, a Siemens, a Strix Systems és a Tellabs voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik