Belföld

Agrárbéke: a túléléshez elég a gazdacsomag

Mérföldkőnek számít a gazdák tíznapos országos demonstrációja a magyar agrárium rendszerváltás utáni történetében, hiszen a termelőknek először sikerült ilyen akcióval érdemi engedményekre bírniuk a kormányzatot - írja a Népszabadság.

A szerda este kötött alku lélegzethez juttatja ugyan az érintett ágazatokat, de biztosan csak annyit lehet állítani, hogy a májusi EU-csatlakozásig várhatóan békét teremt a mezőgazdaságban. A demonstrálók képviselői elfogadhatónak, minősítették az agráregyezséget, a szabolcsi erdészek viszont még elégedetlenek és ennek megfelelően folytatják forgalomlassító akciójukat. A szőlészek viszont úgy nyertek, hogy nem is tüntettek: az aláírt megállapodás szerint régi követelésüket teljesítve megemelik a gyümölcsbor áfáját.

A hét pontban rögzített megállapodást aláírók egyetértettek abban, ha nem változott volna a tej-, a baromfi- és a sertés- ágazat eddigi pozíciója, a tönkrement termelők miatt előbb-utóbb importra szorult volna az ország. Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter tegnapi sajtótájékoztatóján beszámolt arról, hogy a megállapodás az érdekegyeztetési folyamat része, amelyet az agrártárca folyamatossá kíván tenni a termelőkkel, a feldolgozókkal, a kereskedőkkel és a fogyasztókkal. Március 9-ére hívják össze az első találkozót.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének véleménye szerint a megállapodás kompromisszum révén jött létre, de legalább megteremti a lehetőséget, hogy a gazdák túléljék az idei esztendőt, s jövőre már az uniós szabályozás érvényes a magyar termelőkre is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik