Belföld

Pozitívra javította a HVB besorolásait a Fitch

A súlyos tavalyi veszteség ellenére megerősítette a német Bayerische Hypo- und Vereinsbank (HVB) hosszú és rövid távú besorolásait csütörtökön a Fitch Ratings, a bejelentett tőkeemelés várható sikerére hivatkozva. A cég a bank egyéni besorolásának kilátását pozitívra javította.

A londoni hitelminősítő a közlemény szerint megerősítette a második legnagyobb német bankcsoport hosszú távú kötelezettségeinek “A” osztályzatát, valamint a rövid távú “F1”, és a tulajdonosi támogatás várható mértékét jelző, elsőrendű “1”-es besorolást.

A bank “C/D” szintű egyéni besorolását, amely a befektetői támogatás nélküli piaci helytállást osztályozza, az eddigi stabil kilátásúról pozitívra javította a legnagyobb európai hitelminősítő.

A Fitch a közleményhez fűzött elemzésben azt írta, hogy a csütörtökön bejelentett, 3 milliárd eurós tőkeemelés a cég várakozása szerint zökkenőmentesen lezajlik. A tavalyról jelentett 2,6 milliárd eurós nettó rekordveszteségről a Fitch elemzői azt írták, hogy abban a HVB részvénybefektetéseinek – főleg a Munnich Re viszontbiztosítóban és az Allianz csoportban lévő befektetéseknek – az értékcsökkenése, valamint a Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) utáni arculatérték-leírás tükröződik. Ez utóbbi 800 millió eurós teher volt tavaly.

Ezeknek a befektetéseknek a korábbi túlértékeltségét a Fitch már figyelembe vette a HVB tőkehelyzetéről előzőleg adott értékeléseiben – áll a hitelminősítő csütörtöki elemzésében.

A Fitch szerint a csütörtökön bejelentett, 3 milliárd eurós tőkeemelés egyelőre elég lesz a mérleg helyrebillentéséhez, de a banknak tovább kell javítania működési eredményét, teljesítenie kell azt a célt, hogy 2005-re 8 százalék fölé emeli sajáttőke-arányos megtérülését (RoE), és azt 2006-ban még tovább kell emelnie, ha meg akarja tartani jelenlegi elsőrendű hosszú távú besorolását.

A Fitch megvalósíthatónak tartja a 2004-re kitűzött 1,4-1,7 milliárd eurós működésiprofit-célt, és a tartalékolás 9 százalékos csökkentésével együtt tervezett 6 százalékos bevételi növekményt.

A hitelminősítő megjegyezte, hogy a HVB-nek az uniós csatlakozó országokban kiépített jelenléte “jó alap a további építkezéshez”.

Előzőleg, ugyancsak csütörtökön, az amerikai Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő is megerősítette a HVB és a Bank Austria őnála “A mínusz” hosszú távú besorolását, és a minősítés kilátását stabilra javította negatívról. Az intézet a költségcsökkentés, a leírások és a várható tőkebevonás folytán tisztázódó, bizonnyal helyzetet jutalmazta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik