Belföld

A parazitaprogramok nagy részét szexoldalakról töltjük le

A Nemzeti Hírközlési Hatóság azt javasolja, hogy az emeltdíjas hívásokat generáló parazita, behatoló vagy tárcsázó-programok ellen használjon az internetező jelszavas híváskorlátozást. A tárcsázóprogramok jelentős részét erotikus tartalmú oldalakról töltik le a netezők.

Míg az elmúlt három évben összesen hetvenen tettek bejelentést magas távbeszélő számlájuk, és a tudomásuk nélkül létrehozott nemzetközi és műholdas telefonkapcsolatok miatt hírközlési hatóságnál, az utóbbi napokban megszaporodtak az ezzel kapcsolatos megkeresések.

A Nemzeti Hírközlési Hatósághoz (NHH) ezért azt javasolja, hogy a felhasználók állítsák böngészőprogramjuk tartalomszűrését a „legszigorúbb” állapotba, tiltsák le távközlési szolgáltatónknál a távhívás lehetőségét telefonvonalunkról, vagy – nemzetközi hívások esetére – rendeljék meg a jelszavas híváskorlátozást, ami egy négy számjegyből álló jelszó használatát kínálja. A jelszavas védelem mellett a tárcsázó program nem lesz képes arra, hogy rendeltetésének megfeleljen, és létrehozza a nemzetközi vagy műholdas telefonhívást – áll a szervezet által kiadott közleményben.

A böngészés közben látogatott lapok közül néhány (az esetek többségében, mintegy 85-90 százalékában erotikus tartalmú oldal) a gyorsabb vagy hatékonyabb elérés érdekében kínál fel egy programot, melyet letöltve az internetező gépe önálló életet kezd élni, gyakorlatilag internet-szolgáltatót vált.

Elsőként az általa használt világhálós kapcsolatot bontja le, és a letöltött tárcsázó program futtatásával egy távoli, nemzetközi hívást igénylő internet kiszolgálóval lép kapcsolatba. Az összeköttetés gyorsan létrejön, a böngészés folytatható, ám ekkor már a kedvezményes helyi tarifa helyett, a távolsági nemzetközi hívás díjszabásával. Az ilyen módon igénybevett szolgáltatás árát a távközlési szolgáltató a következő havi számlában fogja érvényesíteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik