Belföld

A korábbinál kisebb kamatcsökkentést várnak idén az elemzők

A Magyar Nemzeti Bank közelmúltban közzétett inflációs jelentését követően a korábban remélt 3 százalékpontos kamatcsökkentés után már csak 2,25 százalékpontnyi jegybanki alapkamat-mérséklést várnak az elemzők - közölte a Reuters februári elemzői felmérése alapján az MTI-vel csütörtökön.

Az elemzők márciusban nem várnak kamatváltozást.

A felmérés alapján az óvatosságot indokolja, hogy januárban az infláció 6,6 százalék volt, ami után tovább emelkedtek az inflációs várakozások. Az elemzői konszenzus februárra 2,2 százalék, míg 2004 decemberére 6,2 százalék lett. A decemberi fogyasztói áremelkedés mértéke 15 bázisponttal emelkedett az elemzők várakozásában a januárihoz képest. Az emelkedés azonban leginkább az éves átlagos szintben jelentkezik, ahol az elemzők konszenzusa 60 bázisponttal 7,1 százalékra növekedett.

Az elemzők úgy látják, a forint árfolyama körül nem csökkent a hosszabb távú bizonytalanság, ugyanakkor főként magyar elemzők többsége az év végére várt 259 forintos euró-árfolyam után jövő év végére 256,50 forint/euró árfolyamot prognosztizálnak.

A felmérés alapján csökkentették a folyó fizetési mérleg várható hiányának mértékét az elemzők. Az egy hónapja még 4,51 milliárd euróra becsült deficitet 4,2 millió euróra mérsékelték 2004-re. Jövőre az elemzők konszenzusa szerint 3,85 milliárd euróra csökkenhet a folyó fizetési mérleghiány.

Az államháztartás hiányában lassabb csökkentés prognosztizálnak az elemzők. A felmérés alapján a szakértők azt várják, hogy a hiány túllépi a bruttó hazai termék (GDP) 4,6 százalékát. Az elemzők konszenzusa 985 milliárd forint, szemben a 4,6 százalékot kitevő 920 milliárd forinttal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik