Belföld

Idén 6,5 százalékos inflációt vár az Ecostat

Az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet az idén 6,5 százalékos éves inflációt vár - áll a kutatóintézet csütörtökön közzétett prognózisában.

Az előrejelzés szerint a bruttó hazai termék (GDP) növekedése 2004-ben 3,2 százalék körül várható. A tavalyi gazdasági növekedés az intézet becslése szerint 2,8 százalék volt.

A kutatók arra számítanak, hogy a lakossági fogyasztás 2003. évi magas, 7 százalék körüli dinamikája 2,6 százalékra csökken, az export növekedése ugyanakkor bővül.

Az államháztartás ESA szerinti hiánya a GDP 4,8 százaléka lesz s tavalyi 5,7 százalék után, a folyó fizetési mérleg deficitje 4,7 milliárd euróra nő a 2003. évi 4,6 milliárd euróról a prognózis szerint.

Az ipari termelés 2003 végén 10 százalékot meghaladó mértékben bővült, elsősorban a járműgyártás és a villamosgép-gyártás növekedésének köszönhetően. A kutatóintézet szerint kérdéses, hogy az idén ezt a fejlődést mennyiben követi a többi ágazat. Az Ecostat összességében 6,5 százalékos növekedést prognosztizál az ipari termelésben, ami gyakorlatilag megegyezik a 2003. évi 6,4 százalékos mutatóval.

A közvetlen tőkebefektetések értékét 1,8 milliárd euróra becsülik az idén, ami 0,3 milliárd euróval magasabb az egy évvel korábbinál.

Az Ecostat a bruttó átlagkereseteknél a tavalyinál jóval alacsonyabb növekedést vár. Meglátásuk szerint az idén 7,5 százalékkal nő a bruttó átlagkereset a tavalyi 12 százalékhoz képest.

A külkereskedelmi áruforgalom egyenlege a kutatók szerint kicsit romlik, a tavalyi 4,3 milliárd euró helyett 4,5 milliárd euró deficitet várnak.

A kutatóintézet a betéti kamatoknál a jelenlegi 12,5 százalékos kamatszintet 11,5 százalékra becsüli az év végére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik