Belföld

Aláírták a Dunaferr privatizációs szerződését

Az ukrán-svájci Donbass-Duferco konzorcium veheti meg a Dunaferr Rt.-t, az értékesítésről szóló szerződést szerdán írták alá az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-vel - közölte a vagyonkezelő társaság szerdán.

A közlemény szerint az eladó ÁPV Rt. és a vevő ukrán-svájci Donbass-Duferco konzorcium képviselői aláírták a Dunaferr Rt. értékesítésére vonatkozó részvényértékesítési és befektetési megállapodást. A Dunaferr Rt. és a konzorcium ennek részeként aláírta a részvényjegyzési megállapodást is.

A Donbass-Duferco konzorcium a Dunaferr Rt. 79,48 százalékos állami tulajdonú részvénycsomagjáért 444 millió forintot fizet. A tranzakció összértéke, beleértve a 17,3 milliárd forintos tőkeemelést, a beruházási, kistérség-fejlesztési, illetve foglalkoztatási és a munkakörülmények javítására vonatkozó vállalásokat – öt év alatt 76,3 milliárd forint -, valamint a részvények vételárát, a következő öt évben várhatóan közel 100 milliárd forintot tesz ki.


A tranzakció úgynevezett “első zárására”, a befektető tulajdonba lépésére akkor kerülhet sor, ha bizonyos feltételek teljesülnek. Ezek közé tartozik, hogy az ukrán-svájci konzorcium megállapodjon a Dunaferr hitelező bankjaival a társaság helyzetének rendezéséről, illetve hogy végrehajtsa az ígért, 17,3 milliárd forint összegű tőkeemelést.


Az “első zárás” után megtörténik arészvények átruházása, ezt követi az 5 százalékos dolgozói részvényjuttatási program végrehajtása.


A befektetői konzorcium vállalta, hogy a következő öt évfolyamán fenntartja a Dunaferr Rt. és leányvállalatai szerződéskötéskori foglalkoztatási szintjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik