Belföld

A természeti katasztrófák lökést adtak a biztosítási üzletágnak

A tornádók, földrengések és más természeti katasztrófák tavaly óriási lökést adtak a világ biztosítási üzletágának. A biztosított károk nagysága 16 milliárd dollárt tett ki szemben az előző év 11,5 milliárd dolláros kárösszegével - közölte a Münchener Rück német biztosítótársaság szerdán.

A konszern azzal számol, hogy a természeti katasztrófák gyakoribbakká válnak és további áremelkedések várhatók amiatt, hogy növekedni fognak a természeti katasztrófák biztosítási díjai – vélekedett Stefan Heiyd, a társaság elnöke.

A biztosítótársaságok kármérlegét tavaly döntően öt jelentős természeti katasztrófa terhelte, így az 40 ezer ember életét követelő iráni földrengés, az USA-beli tornádók, az algériai földrengés és az európai hőhullám, valamint az európai és amerikai erdőtüzek. A Münchener Rück éves jelentésében 700 olyan természeti katasztrófát sorol fel, amelyek összesen 75 ezer ember életét követelték. Hétszer annyian haltak meg tavaly természeti katasztrófák miatt, mint egy évvel korábban, és a gazdaságokat érő károk 65 milliárd dollárra tehetők az előző évi 55 milliárddal szemben.

A Münchener Rück számára főként a tavalyi hőhullámok jelentettek komoly szakmai gondot, ezek gyakoribbá válásával ugyanis a károk összege növekedett és felmerült az igény a megfelelő biztosítási formák iránt – olvasható a cég múlt évről készült áttekintésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik