Belföld

Szerszámgyárat létesít az Audi – valahol Közép-Európában

Az Audi AG a közeljövőben dönt egy Közép-Európában tervezett szerszámgyár létesítésének helyszínéről - közölte Jürgen Lunemann, az Audi Hungaria Motor Kft. ügyvezető igazgatója sajtóbeszélgetésen szerdán Ingolstadtban.

Az ügyvezető elmondta: a győri kft. jó pozíciókat akar teremteni ahhoz, hogy a döntés Győr mellett szóljon, ezért a jelenlegi Audi gyár mellett 150 ezer négyzetméteres területet vásároltak. Jelenleg a gyár 780 ezer négyzetméteren terül el, e terület beépíthetősége 50 százalékos, s ezt az arányt rövidesen elérik. Ez a helyzet is indokolta a területvásárlást.

A befektetés értékéről az ügyvezető egyelőre nem nyilatkozott. Ugyanakkor emlékeztetett, hogy a konszernen belül eddig minden fejlesztést a gazdaságosság kritériumával nyert meg a győri vállalat. Magyarországon elmondása szerint versenyelőnyt jelent az Audi befektetésekhez a tőke rugalmas működtetésének lehetősége, az értékes gépek, berendezések és a munkaidő jó kihasználhatósága, továbbá a szakképzett munkaerő és a jó logisztikai hálózat. Az Audi AG 100 százalékos győri leányvállalatába 1,75 milliárd eurót fektetett be mostanáig.

Kérdésre válaszolva Jürgen Lunemann kijelentette: nincs még döntés arról, hogy a Győrött szerelt sportautókat milyen modell váltja fel, s arról sem határoztak még, hogy hol történik majd az utódmodell gyártása. A 2003. év kedvező pénzügyi mutatói jó esélyt adnak arra, hogy Győr versenybe szálljon az utódmodell gyártásáért – mondta az ügyvezető. Az Audi Hungaria Motor Kft. tavaly 3,7 milliárd eurós árbevételt ért el, 4,7 százalékkal magasabbat az előző évinél. A győri gyár eredménye 314 millió euró volt tavaly, míg egy évvel korábban 280 millió eurót könyveltek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik