Belföld

Szanyi Tibor szerint az agrárszektor felkészült a csatlakozásra

Magyarország uniós felkészülését illetően az Európai Bizottság az agrárszektorban már nem lát olyan lényegi problémát, amelyet a jelenlegi lendülettel ne lehetne megoldani a csatlakozásig - közölte kedden Brüsszelben a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára.

Szanyi Tibor az EU-tagállamok és a csatlakozó országokmezőgazdasági minisztereinek tanácsülésén vett részt, és kétoldalú megbeszélést folytatott David Byrne-nel, a bizottság egészségügyi és fogyasztóvédelmi kérdésekért felelős tagjával.

A magyar felkészülés előrehaladásával kapcsolatos bizottsági véleményt Byrne tolmácsolta, ösztönözve egyúttal Magyarországot, hogy a csatlakozásig hátralévő időben, az utolsó simítások elvégzésekor se veszítsen lendületéből.

Az államtitkár tájékoztatta a biztost arról, hogy a bizottság tavaly novemberi megfigyelési jelentésének közzététele óta Magyarországon milyen intézkedések történtek az EU állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági normáinak teljesítése érdekében.

Ez volt az utolsó ilyen jellegű magas szintű találkozó azt megelőzően, hogy a bizottság március közepén értékelni fogja az idén csatlakozó tíz ország felkészülésének előrehaladását, egyúttal az első olyan megbeszélés, ahol Magyarország nem kapott tételes bírálatot Brüsszeltől – állapította meg az államtitkár.

A csatlakozásig megoldandó technikai feladatokkal kapcsolatban elmondta: a SAPARD-program keretében több tucat, már aláírt szerződés segíti a magyar mezőgazdasági üzemeket – köztük az élelmiszerfeldolgozó vállalatokat és vágóhidakat – abban, hogy időben el tudják kezdeni az uniós tagsággal kapcsolatban szükségessé váló beruházásokat.

Korábban erősen tartotta magát az a vélemény, amely szerint a csatlakozáskor sok nagyobb vágóhidat be kell majd zárni. A kormány ma már nem számol ilyesmivel, azt viszont mindenképpen szavatolni kívánja, hogy valamennyi üzem azonos elbírálás alá essen. Mindenesetre Magyarország még a legborúlátóbb forgatókönyvek bekövetkezése esetén sem kerülne olyan helyzetbe, hogy ne maradnának vágóhídi kapacitásfölöslegei – jelentette ki Szanyi Tibor.

A mezőgazdasági miniszterek tanácsülésén Franz Fischler agrárbiztos ismertette a bizottság javaslatait a 2007-2013 közötti pénzügyi tervnek a természeti erőforrásokra – ezen belül az agráriumra – vonatkozó részeivel kapcsolatban. Ezek keretét az adja, hogy míg a költségvetés egészét tekintve 2013-ig szerény mértékű emelkedés várható, a mezőgazdasági kiadások szinten maradnának. Ez azzal járna, hogy arányuk a jelenlegi 45-ről 35 százalékra csökkenne.

Az államtitkár szerint a tejpiac helyzetéről folytatott vitán elhangzott, hogy az unióban ilyen súlyos helyzet történelmi összevetésben sem volt még. Óriási feleslegek halmozódtak fel, amelyek csökkentésére a felszólalók többsége két lehetőséget említett: a kvóták csökkentését, illetve az exportvisszatérítést.

Magyarország a vitában határozottan fellépett az utóbbi eszköz alkalmazása ellen, utalva arra, hogy ez a rendszer milyen visszásságokat idézett elő a csatlakozó országokban. Fischler közölte, hogy a bizottság elsősorban a kvótamérséklés lehetőségét kívánja vizsgálni. Magyarország számára ez a megoldás semmilyen érdeksérelmet nem okozna, mert a rendelkezésére álló kvóta nemcsak a fogyasztást, hanem a termelést is lényegesen meghaladja – mondta Szanyi Tibor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik