Belföld

Az elemzők szerint tartósan alacsony marad az EKB kamatszintje

Az Európai Központi Bank (EKB) idén várhatóan szinten tartja történelmi mélyponton álló irányadó kamatminimumát, miután az erős euró ellensúlyoz bármiféle, gazdasági élénkülésből származó inflációs nyomást.

A Reuters által február 23-25 között végzett felmérésben részt vett 62 gazdasági elemző közül 61 arra számít, hogy az EKB kormányzótanácsa a jövő heti ülésén 2 százalékos szinten tartja az irányadó, kéthetes refinanszírozási kamatminimumot. A felmérésben részt vettek közül csupán egy elemző vélte úgy, hogy ekkor az EKB esetleg negyed százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre.

Az elemzők véleményének átlaga szerint az idei év végéig nem változik a 2 százalékos szint, de 2005 végére 3,0 százalékra emelkedik. A Reuters egy hónapja végzett felmérésében a szakértők az idei évre még negyed százalékpontos kamatnöveléssel számoltak.

Az EKB következő kamatváltoztatása kapcsán 49 gazdasági szakértő emelésre számított, közülük 26-an azonban úgy vélték, hogy erre nem idén kerül sor; 12 szakértő az EKB következő lépése kapcsán kamatcsökkentést jósolt, különösen, ha az euró tovább erősödik.

Az ING Financial Markets egyik londoni elemzője rámutatott arra, hogy jelenleg az erős euró befolyásolja leginkább a kamatot. Ha a közös európai valuta tovább drágul, 1,30 dollár fölé emelkedik, jelentősen nő a nyomás a kamatcsökkentésre. Ha az euró 1,40 dollár közelébe kerülne, akkor akár fél százalékpontos kamatcsökkentés is lehetséges. Az euró február 18-án történelmi csúcsot ért el a dollárhoz képest 1,2927 dolláron, azóta azonban gyengült, szerdán kora délután 1,2633 dollárt ért a londoni bankközi piacon.

A dollárhoz viszonyított tavalyi mintegy 20 százalékos euródrágulás, ami idén eddig folytatódott, megdrágította az európai exportot, felerősödött annak a veszélye, hogy lassítja az ipar és a gazdaság élénkülését. Az eurózóna tavalyi külkereskedelmi többlete csökkent, miután a térség kivitele 3 százalékkal mérséklődött. Ugyanakkor a decemberi többlet meghaladta a várakozásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik