Belföld

Tüntetésre készülnek a villamosenergia-ipari dolgozók

Tüntetni fognak csütörtökön a villamosenergia-ipari dolgozók az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. székháza előtt, mivel még mindig nem sikerült megkötniük az idei bér- és szociális megállapodást.

Az ágazat három reprezentatív szakszervezete, a Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZSZ), a Bányaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (BDSZ), valamint a LIGA VHSZ már a múlt héten bejelentette a munkaügyi konfliktust és sztrájkbizottságot alakított. A követeléseket azonban még mindig nem sikerült elfogadtatniuk a munkaadói oldallal, véleményük szerint elsősorban az ÁPV Rt. merev magatartása miatt. Ezért a szakszervezetek első lépésként a vagyonkezelő szervezetre akarnak nyomást gyakorolni. A tervek szerint mintegy 200 dolgozó vonul ki a cégek képviseletében az ÁPV Rt. székháza elé.

A szakszervezetek 2004-re 8 százalékos bruttó átlagkereset-növekedést szeretnének elérni, a munkaadók azonban, elsősorban a tulajdonosi jogokkal rendelkező ÁPV Rt. álláspontja miatt, nem ajánlanak többet 7 százaléknál.

Arról is meg akarnak állapodni, hogy a legalacsonyabb személyi alapbér ne legyen kevesebb 55 ezer forintnál havonta, továbbá a munkáltatók vállaljanak kötelezettséget a jóléti szociális juttatások reálértékének megőrzésére.

Követelik egy ágazati önsegélyező pénztár létrehozását, valamint azt, hogy az ágazat társaságainál a foglalkoztatottak heti munkaidő-alapja átlagosan 100 perccel csökkenjen.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik