Belföld

Nyomoz a Pentagon az alelnök volt cégének olajügyében

Nyomozást indított az amerikai hadügyminisztérium a gyakran hozzá közel állónak nevezett óriásvállalat, a Halliburton leányvállalata ellen. A gyanú szerint a cég túlszámlázta az amerikai hadsereg számára szállított olajat.

Az iraki háború kapcsán csatát vesztett BBC beszámolója szerint a Pentagon szóvivője azt közölte, hogy nyomozást indítottak a Halliburton olajipari szolgáltató óriáscég leányvállalata, a Kellogg Brown & Root (KBR) ellen, amiért az indokoltnál jóval drágábban szállított olajat az amerikai hadsereg számára a háború során és az azóta eltelt időben.

A Halliburton elnöke korábban, egészen 2000-ig Dick Cheney amerikai alelnök volt, aki a legvégsőkig kiállt az iraki invázió mellett. Emiatt számos alkalommal támadás érte a céget, mondván, csupán jó összeköttetései révén jut busás szerződésekhez az egykori iraki fronton. A Halliburton és leányvállalatai eddig minden alkalommal visszautasították a céget ért vádakat.

Az ügyben egyébként csupán a nyomozás megkezdése az újdonság. A hírt, mely szerint a Pentagon túlszámlázásra gyanakszik a céggel kapcsolatban, éppen Szaddám Huszein elfogása előtt két nappal szivárogtatták ki. A vád szerint 61 millió dollárral kért többet az amerikai hadsereg számára szállított olajért a cég, mint a versenytársak.

Korábban a többletköltségeket a cég azzal magyarázta, hogy háborús területen kellett szállítania, és ezt a kockázatot az árban is érvényesítenie kell. A Halliburton szóvivője, Wendy Hall korábban a Spiegel Online-nak nyilatkozott az üggyel kapcsolatban. Elmondta, hogy a cégnek több mint húsz üzemanyag-szállító kamionja sérült meg a harcok következtében, kilenc sofőrjük sebesült meg és egy vezető is életét vesztette.

A Halliburton számára mindenesetre azért is igen kínos az ügy, mert az elmúlt hónapban már követett el néhány hibát leányvállalata iraki terepen. Az elmúlt hónapban a KBR két munkatársa hatmillió dolláros kenőpénzt fogadott el egy kuvaiti cégtől, amiért a cég alkalmazottainak távozniuk kellett.

Egy másik ügyben magát a céget vonták felelősségre, amiért bizonyítottan túlszámlázta az amerikai hadsereg számára Irakba szállított hadtápot. Emiatt a hónap elején 27,4 millió dollárt fizetett vissza a cég a Pentagon számlájára, ám ezzel egyidejűleg nem ismerte el, hogy hibázott volna.

Hibák ide vagy oda, az amerikai adófizetők pénzét gyakorlatilag arra költi a Pentagon, amire szeretné, vagy amire felhatalmazást kap. Így fordulhatott elő az, hogy a Halliburton, pontosabban a KBR januárban újabb iraki óriásmegbízáshoz jutott. A szerződés a dél-iraki olajmező helyreállítására szól, 1,2 milliárd dollár értékben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik