Belföld

Madárinfluenza Texasban – nagy a ferőzésveszély

A madárinfluenza erősen fertőző, a baromfiállományra nagy veszélyt jelentő vírust mutattak ki egy texasi csirkefarmon. A betegséget okozó vírus átterjedt két houstoni élőbaromfi-piacra is - jelentették be hétfőn amerikai illetékesek. Mindössze egy gramm fertőzött madárürülék annyi vírust tartalmaz, amely képes akár egymillió szárnyas megfertőzésére is.

A texasi Gonzalez megyében regisztrált esetről már pénteken beszámoltak, de akkor azt közölték, hogy a madárinfluenza enyhébb változata fertőzte meg az állományt. A hétvégén elvégzett tesztekből azonban kiderült, hogy a H5N2 vírus által előidézett betegség a vártnál sokkal több csirkét pusztít el, ráadásul a vírus rendkívül fertőző és könnyen terjed madárürülék, autók, ketrecek, ruha, cipő közvetítésével. Mindössze egy gramm fertőzött madárürülék annyi vírust tartalmaz, amely képes akár egymillió szárnyas megfertőzésére is.

Bár a baromfiállományt erősen megtizedelheti a H5N2 vírus, a betegség messze nincs olyan veszélyes emberekre nézve, mint az Ázsiában pusztító járvány. Az ázsiai országokban kimutatott H5N1 vírus az utóbbi hónapokban 22 ember halálát okozta.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik