Belföld

Greenspan: jó pénzügyi formában az amerikai háztartások

Az amerikai háztartások pénzügyi helyzetét nem borította fel eladósodásuk, ebben segített nekik a lakás(jelzálog)hitel-kamatok történelmien alacsony szintje az Egyesült Államokban - állapította meg hétfőn Alan Greenspan, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke.

“Általánosságban jó pénzügyi formában vannak” – mondta el egy pénzügyi tanácskozáson a Fed-elnök, megjegyezve, hogy a háztartások még jobban is el tudnak adósodni, mert a dráguló lakásárakkal szemben védi őket a jelzálog-hitelek igen alacsony szintje.

Greenspan próbálta elszakítani a magánvállalati csődök nagy számát a háztartások pénzügyi állapotától. Az utóbbi időkben “szokatlanul nagy” csődszámot a gazdaság lelassulása okozta, és szerinte a háztartások szintjén a gazdaság lelassulása nem megbízható helyzetmérő tényező. Utóbbiak helyzetét sokkal inkább jelzi fizetési kötelezettségeik halasztása, de ezek aránya megnyugtató, csökkenést mutatott, az adósságnak a háztartások jövedelméhez viszonyított aránya az utóbbi két évben lényegében szinten maradt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik