Belföld

EU-munkavállalás: Ausztria is hétéves haladékot kér

Ausztria is hétéves átmeneti időszak után teszi lehetővé, hogy a májustól EU-taggá váló országok állampolgárai korlátlanul munkát vállalhassanak az osztrák munkaerőpiacon - adta hírül az osztrák tömegtájékoztatás.

A Wolfgang Schüssel vezette néppárti-szabadságpárti kormánykoalíció csak kedden fogadja el az erről szóló végső döntést, ám a bécsi sajtó már részleteket is közölt az osztrák szabályozásról, s ismertette Benita Ferrero-Waldner külügyminiszternek ezzel kapcsolatban Brüsszelben elhangzott hétfői állásfoglalását. A külügyminiszter egyebek között azzal érvelt, hogy korábban bírálták Németországot és Ausztriát, amiért az új tagországokkal kapcsolatos munkaerőpiaci korlátozások mellett szálltak síkra, s ma már a 15-ök közül – Nagy-Britanniát, Írországot és talán Dániát kivéve – minden ország átmeneti jelleggel korlátozni fogja az új EU-tagországok állampolgárainak a munkavállalását a saját területén.

Az osztrák tömegtájékoztatás értesülései szerint Ausztria kivételes bánásmódban részesíti az új tagországok közül Ciprust és Máltát, amelyek állampolgárai számára Bécs korlátlan munkavállalást engedélyez a májusi csatlakozástól. A 8 további csatlakozó ország állampolgárai azonban továbbra is – maximum a következő 7 évben – csak munkavállalási engedéllyel dolgozhatnak Ausztriában. Továbbra is érvényben marad az idénymunkások foglalkoztatásának a szabályrendszere.

A gazdasági szervezetek egy része kritikusan viszonyul a kormány terveihez: az iparkamara szerint nem lenne szükség semmiféle korlátozásra, míg a gazdasági kamara kétoldalú foglalkoztatási megállapodások megkötését tartaná szükségesnek minden csatlakozó országgal, évente megújítandó foglalkoztatási keret meghatározásával.

A gazdasági kamara, az egészségügyi, valamint a belügyminisztérium és a városok szövetsége mellett az alsó-ausztriai tartományi kormányzat szerint is kivételt kellene tenni az osztrák egészségügyben elhelyezkedni kívánó kelet-európaiakkal, tekintettel a diplomás ápolónők és a betegellátásban foglalkoztatott kisegítő személyzet létszámhiányára. Az alsó-ausztriai tartományi vezetés szerint az egészségügyi dolgozók számára le kellene rövidíteni, vagy akár teljesen el kellene törölni a hétéves átmeneti időszakot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik