Belföld

Budapest ostroma – csak az egyezség segíthet

A vasárnapi pihenőt követően mától ismét 10 ezer mezőgazdasági termelő vonul az utakon Budapest felé. Ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, keddtől a fővárost is körülzárják a gazdák.

Az egészpályás letámadás ellen

A demonstráció által érintett útszakaszokon a gyalogos forgalom korlátozására rendőrök hivatkozási alapja a biztonságos közlekedés biztosítása. Erre a tilalomra azért volt szükség, mert a múlt héten a gazdák több helyen is zárt gyalogos alakzatban sétáltak az útpálya felét elzáró kocsisor mellett, s így egy időre egyes szakaszokon teljesen megbénították a forgalmat.

A gazdák vasárnap kipihenték a múlt heti demonstráció fáradalmait, ellenben a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szakemberei nem tétlenkedtek ezen a hétvégén. Sikerült kimódolniuk, miként akadályozhatják meg, hogy a hivatalosan engedélyezett félpályás útlezárásokat egészpályás „letámadássá” módosítsák a gazdák. Ezt úgy kívánják elérni a rendőrök, hogy megtiltották a gyalogosforgalmat azokon a Budapest környéki útszakaszokon, amelyekre a gazdák bejelentették a félpályás lezárást.


Vidéki helyszíneket áldoznak a fővárosi utakért


A gazdák tervek szerint ma ismét 8-10 ezer termelő vonul közel 4 ezer járművel az utakra, s egy részük mindenképpen Budapest felé veszi az irányt. Nem véletlenül, ugyanis holnaptól már a fővárost vonják gyűrűbe a demonstrálók. Bagi Béla, az Országos Demonstrációs Bizottság tagja vasárnap az MTI-nek úgy nyilatkozott: a már ismert öt főváros környéki helyszín – a 4-es, az 5-ös, a 31-es, valamint az 51-es főutak fővároshoz közeli szakasza, továbbá a régi Fóti út – mellett immár a 6-os út Százhalombattához közeli szakaszán is demonstrálnak hétfőtől. Mint mondta, ezen a héten olyannyira a fővárosra koncentrálnak, hogy a siker érdekében akár néhány vidéki helyszín feladására is hajlandóak.


 Egymásre mutogatnak

A tejprobléma hónapok óta sújtja a magyar agráriumot. Ráadásul alig megoldható kérdésről van szó, hiszen a gazdák az alacsony felvásárlási árat kifogásolják. Az agrártárca a tejfelvásárlóktól vár önmérsékletet és magasabb árat. A veszteségekkel küszködő feldolgozók meg a kormánytól várják, hogy a termelők megélhetését biztosítsa, ha a piac nem tudja eltartani őket.

Hétfőn is tárgyalnak


A demonstrációval egy időben az egyeztetések is folytatódnak a gazdák és a szaktárca megbízottai között is. A hírek szerint továbbra is kiemelt téma a tejágazat gondjainak megoldása. Annál is inkább, mert ez az egyik legsúlyosabb helyzetben lévő al-ágazat, másfelől itt van jó esély a kompromisszumra. Emellett azonban az EU-kifizetések, az áfa-visszaigénylés és a piacvédelem kérdésköre is szerepel a tárgyalások napirendjén. A hétvégi egyeztetéseken kiderült, hogy keddig aligha születhet miden kérdésben megegyezés. Ami azt jelenti, ha a gazdák tartják magukat eredeti elképzeléseikhez, akkor a főváros ostroma elkerülhetetlen. Bár nem elképzelhetetlen valamiféle kompromisszum – legalábbis mindkét oldal ezt várja a másik féltől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik