Belföld

A Parmalat a 90-es évek óta évente több százmillió eurót vesztett

A csődbe jutott olasz Parmalat tejipari vállalat a vizsgálatok szerint a kilencvenes évek közepétől 2001-ig évente 350-450 millió eurónak megfelelő összeget vesztett - írta a brit Financial Times pénteken.

A konszern maga 1996 és 2001 között 926 millió eurós nyereséget közölt. A megmentési tervről – bár csak február végére készül el – annyit már tudni lehet, hogy a Parmalat továbbra is multinacionális társaságként működik majd, még ha kisebb lesz is, mint korábban – idézte az olasz ipari minisztert pénteken az olasz Il Sole 24 Ore.

A hitelezők jövő héten felállítandó bizottságába négy olasz és négy külföldi bank kerül, utóbbiak között már biztosan ott lesz a Bank of America és a Citigroup. Enrico Bondi csődgondnok szerint a cég külföldi részlegeire már vannak jelentkezők. Mint ismeretes, a Parmalat csak tej- és gyümölcslé-kulcsüzletágait akarja megtartani. Pénzügyi körökben már néhány napja ismertté vált, hogy Bondi a céget nyárig ismét a tőzsdére akarja vinni.

Időközben a nyomozók Luxemburgban felfedeztek egy társaságot, amelyet a Parmalat-alapító Calisto Tanzi három gyermekével hoznak kapcsolatba, és azt gyanítják, hogy a társaságot pénzmosásra használták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik