Belföld

Májusban lesz az eddigi legnagyobb szlovák eurokötvény kibocsátás

Eddigi legnagyobb eurokötvény-kibocsátására készül Szlovákia: májusban öt és tíz év közötti lejáratú, rögzített kamatozású eurokötvényt bocsát ki.

A szlovák adósságkezelő ügynökség pénteken pontosat nem közölt a tervezett kötvénykibocsátás értékéről, csupán annyit jelzett, hogy az legalább 1 milliárd eurós lesz.

Az ügynökség vezetője elmondta: nagy érdeklődést várnak a kötvényre. Daniel Bytcanek azt is közölte, hogy az ügynökségnek 2005-ben további új külföldi kötvényeket kell kibocsátania, hogy segítse az abban az évben lejáró 750 millió euró értékű lejáró adósság továbbgörgetését. A következő években több eurokötvény-kibocsátást terveznek.

Bytcanek szerint a májusi kötvénykibocsátás része az ügynökség azon stratégiájának, hogy hosszabbítsa az államadósság lejáratait, valamint azért is igyekszik megcsapolni a külföldi piacokat, mert a hazai étvágy jelenleg korlátozott. – A szlovák eurokötvények számára hozamgörbét akarunk létrehozni – mondta, hozzátéve, hogy egy likvid szlovák adósságforrás létrehozása alacsonyabb hitelköltségekhez vezetne. Bytcanek szerint a hazai piac nem akar hosszúlejáratú kötvényeket, a kereslet a tízéves lejáratú kötvényekre jelenleg nem jelentős.

Marian Jusko, a szlovák jegybank kormányzója korábban még azt mondta: az volna ideális, ha a külpiaci kibocsátások kisebbek lennének a lejáró küladósságnál, mert akkor a pénzügyminisztériumnak a hazai piacról is kellene kölcsönöznie.

Szlovákiának jelenleg két eurokötvénye fut: az egyik, 500 millió eurós, az idén jár le, a másik, 700 millió eurós, 2005-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik