Belföld

Ismét bíróság előtt a volt Enron-vezér

Az FBI houstoni épületéből tegnap bilincsben kísérték át a bíróságra Jeffrey Skillinget, az Enron volt vezérigazgatóját. Skillinget 35 rend beli csalással, visszaélésekkel és a cégéről szóló információk meghamisításával vádolják - számol be a BBC.

Jeff Skilling, az Enron egykori vezére a megbeszélt időpontban önként jelentkezett a hatóságoknál. A vád csalás, bennfentes kereskedés és a könyvvizsgálók félrevezetése. Az Enron-botrány legmagasbb rangú vádlottja 5 millió dollár óvadék ellenében szabadlábon védekezhet.

Az Enron, amely egykor a hetedik helyet foglalta el az ötszáz legnagyobb amerikai vállalat listáján, 2001 végén omlott össze, amikor kiderült, hogy különböző machinációkkal éveken át milliárdos nagyságrendű hitelállományt titkoltak el a részvényesek és a bankok elől.

Jeff SKilling korábban azt állította, nem tudott azokról a pénzügyi megegyezésekről, amik az energiaóriás csődjéhez vezettek. Öthónapos elnöksége utáni távozásakor a vezető biztos volt a vállalat jövőjében, és nem is feltételezte a hónapokkal későbbi összeroppanást. “Nem gondoltam, hogy a vállalat bármilyen pénzügyi veszélyben lehetne” – mondta Skilling az amerikai kongresszusi bizottságnak. A vezető szerint, a társaság nem saját maga miatt ment csődbe, hanem sokkal inkább a piac bizalomvesztése miatt. “Az Enron bukása idején az Enron hitelképes volt… és nagyon jövedelmező,” – vallotta az ex-elnök.


A nyomozás a cég egykori elnökének, Ken Lay-nek ügyében folyik tovább.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik