Belföld

EU-vizsgálókat hívott a Kométa a hússtop miatt

Az olasz Kométa 99 Kft. tulajdonosai független szakértők vizsgálatát kezdeményezte, mivel a cég exporttevékenységét tavaly két hónapra, majd január végén ismét felfüggesztették - értesült a FigyelőNet a húsipari cég sajtóközleményéből.

A Kométa 99 Kft. ügyvezetője az exportjog felfüggesztése után újabb vizsgálatot kért az agrártárcától arra hivatkozva, hogy az ellenőrző szakemberek nem voltak függetlenek. A tárca ellenőrei a február 13-i vizsgálat során ismét több hiányosságot tapasztaltak, és bár a cég vezetése szerint ezek egyike sem veszélyezteti az élelmiszer-biztonságot, továbbra sem kaphatta vissza a Kométa az exportjogot.

A független vizsgálat elvégzése érdekében – az Európai Unió állatorvosi hatóságának kijelölése alapján – megbízást kapott két szakember: a német Volker Thran és az ír Olafur Oddgeieersson. A két EU-s vizsgáló egy átfogó ellenőrzés elvégzésére érkezik még februárban a Kométa 99 üzemébe.

A Kométa 99 Kft. tulajdonosai és dolgozói bíznak abban, hogy a független nemzetközi bizottság közreműködése is hozzájárulhat a kialakult helyzet kedvező és gyors megoldásához, amire korábban Dr. Szanyi Tibor politikai államtitkár is ígéretet tett.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik