Belföld

Az OMV-t is érdeklik a Mol gázipari cégei

Az osztrák OMV figyelemmel kíséri a magyar gázpiaci fejleményeket - jelentette ki az OMV szóvivője arra reagálva, hogy Mol Rt. el akar adni a Földgáztároló Rt.-ben, a Földgázszállító Rt.-ben és Földgázellátó Rt.-ben meglévő részesedéséből, ám a cég szerint a Mol ajánlata még tartalmaz elegendő információt a döntéshez.

A Mol a múlt héten pénteken tette közzé a Budapesti Értéktőzsde honlapján, hogy ajánlatot kér be a gáztársaságok részbeni értékesítésére. A három cég értéke 1,4 milliárd dollárra tehető, azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy a Mol mekkora részesedéstől válik meg, s nincs konkrét határidő az ajánlattételre sem.

Az osztrák cég közlése szerint a Mol-ajánlat egyelőre még nem elég részletes ahhoz, hogy az OMV alaposabb vizsgálatnak vesse alá azt. Az OMV a Mol-részvények 9,1 százalékát birtokolja.

Az OMV mellett az orosz Gazprom és a Gaz de France is a lehetséges érdeklődők között van. A Gaz de France idén januárban 44 millió euróért megvásárolta a Mol részét az ÉGÁZ és DÉGÁZ regionális gázszolgáltatókban.


A Mol menedzsmentjét az igazgatóság hatalmazta fel ajánlatok bekérésére a három kiszervezett gáztársaság, a Földgáztároló Rt., a Földgázszállító Rt., és a Földgázellátó Rt. esetleges részbeni értékesítésével és partnerbevonásával kapcsolatban. A közlemény szerint a Mol földgázkitermeléshez kapcsolódó eszközei nem részei a folyamatnak.

Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató a közleményben leszögezte: a gázszabályozás utóbbi időben történt változásait követően most jött el az ideje annak, hogy feltárják a Mol stratégiai lehetőségeit, amelyek által a gázüzlettel kapcsolatos befektetések értéke, és ezáltal a teljes vállalati érték maximalizálható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik