Belföld

Medgyessy: ne nyirbálás legyen a kiadáscsökkentés

A miniszterelnök a legfontosabbnak azt tartja, hogy a kormány által elhatározott kiadáscsökkentés ne nyirbálás legyen, hanem egy koncepciózus, hosszú távú lépéssorozat , amelynek nyomán tartósan csökkennek az állam kiadásai - nyilatkozta Medgyessy Péter a Magyar Rádió Krónika című műsorában.

Medgyessy Péter a Magyar Rádió Krónika című műsorában kijelentette, hogy a megtakarítás mértékéről nem lehet vitatkozni, de arról igen, hogy min spórolnak. A miniszterelnök szerint a közös európai parlamenti lista ügyében a pártoknak el kell dönteniük: a választási megmérettetés a fontos vagy a nemzeti egység.

A kormányfő arról is beszélt, hogy a számítások szerint a következő hónapokban még kissé nőhet az infláció, de éves szinten 6-6,5 százalékos lesz a pénzromlás. Hangsúlyozta: ha a tervezettet meghaladja az árnövekedés, akkor a nyugdíjasoknak utólag ellentételezik azt.

Az agrártiltakozások kapcsán a kormányfő azt hangsúlyozta, hogy keresik a megoldást, de nem lehet a teljes társadalomra hárítani a termelők eltartását. Medgyessy Péter utasította a földművelésügyi minisztert arra, hogy törekedjen egy értelmes megállapodásra a demonstráló gazdákkal, aminek azonban korlátai vannak, hiszen a magas felvásárlási ár előbb-utóbb magas fogyasztói árat is jelentene. Medgyessy Péter hangsúlyozta: el kell kerülni, hogy politikai érdekek keveredjenek a dologba.

A miniszterelnök szerint a közös európai parlamenti lista ügyében a pártoknak el kell dönteniük: a választási megmérettetés a fontos vagy a nemzeti egység. Medgyessy Péter hangsúlyozta, hogy a javaslattal ő nem a vitákat akarja elkerülni. Elmondta, hogy az MSZP által kezdeményezett csütörtöki négypárti egyeztetésen Kovács László pártelnök tájékoztatja a többi párt vezetőjét a javaslat tartalmáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik