Belföld

Háztartásigép-piac – pörögnek, szívnak

Egyre élesedik a verseny az európai és a magyar piacon, s ez alól a háztartási gépeké sem kivétel. Az eladott mennyiség ugyan növekszik, de az árak egyre csak süllyednek.

A háztartási gépek piacán jellemző emelkedő volumenre és csökkenő eladási árakra jó példa a svéd Electrolux magyarországi leányvállalata, amelynek



Háztartásigép-piac – pörögnek, szívnak 1


árbevétele tavaly átlépte a százmilliárd forintos határt, sőt több mint 113 milliárd forint volt a forgalma, de idén, vagyis 2004-ben gyakorlatilag ugyanennyire számít. Az Electrolux emellett növekvő volumenű termelést irányoz elő – vagyis az árak erősen esnek a piacon.

Az Electrolux svéd konszern Európában és a világon is a háztartási gépek legnagyobb gyártója, vezető pozícióban van kontinensünkön a legtöbb üzletágban. Magyarországon pedig a három fő piacon, a mosógépek, a porszívók és a hűtőgépek esetében is első számú gyártónak számít.


 Az Electrolux magyar leánya

Az Electrolux Lehel Kft. ma Magyarország egyik legnagyobb ipari vállalata, és meghatározó szerepe van az ország ipari exportjában. Az Electrolux Lehel Kft. tavalyi árbevétele meghaladta a 113 milliárd forintot, amely az előző évhez képest 17 százalékos növekedés. A vállalat összesen 4,3 millió terméket értékesített exportra, valamint belföldre, miközben tovább javult a jövedelmező-sége. Beruházásokra 2003-ban 3 milliárd forintot fordított a cég, míg 2004-ben az új nyíregyházi beruházásnak köszönhetően ez az érték 12,9 milliárd forint lesz. Az Electrolux Lehel Kft. az Észak Alföldi Régió legnagyobb munkaadójaként tavaly több mint 3600 főt (statisztikai átlaglétszám) foglalkoztatott.


A magyar piac három fő szegmense


A mosógépek piacán három termékcsaládjuk, az AEG (high-end, magas minőség, magas ár), az Electrolux és a Zanussi (low end, olcsóbb termékek) van jelen. Az Electrolux azonban saját márkanévét éppen most pozícionálja újra, a középkategóriás termékek, sőt az olcsóbb produktumok felé is nyit az azt viselő márkával – minderről az Electrolux Lehel Kft. magyarországi értékesítésért felelős igazgatója, Rohrböck András számolt be egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

A magyar piacon például a Whirlpool amerikai gyártó teremt erős konkurenciát a mosógépgyártásban a svédeknek. A Whirlpool szlovákiai üzemében állít elő ilyen termékeket viszonylag olcsón. Megvásárolta ugyanis a Tatramat nevű ottani gyárat, így Kelet-Európában igencsak versenyképes árú termékeket gyárt.

A porszívógyártásban pedig a Samsung és a másik dél-koreai gyártó, a Daewoo hódít a piacon, saját termékeivel, de a legnagyobb versenyt az úgynevezett „no name gyártók” támasztják. A hűtőgépgyártásban a magyar piacon viszont az Electrolux szinte egyeduralkodó, mintegy 90 százalékos részesedéssel.


 Electrolux a nagyvilágban

Az Electrolux csoport a világ legnagyobb konyhai, fürdőszobai, tisztító- és szabadtéri eszközöket gyártó vállalata. Termékpalettá-ján hűtőszekrények, mosógépek, sütők, porszívók, láncfűrészek, fűnyírók és kerti traktorok szerepelnek. Minden évben több mint 150 országban, több mint 55 millió Electrolux terméket vásárolnak az egyéni, illetve a professzionális fogyasztók. 2003-ban összesen 124,1 milliárd svéd korona volt a cégcsoport forgalma, alkalmazottainak száma 77 ezer. Az Electrolux Csoporthoz olyan márkák tartoznak, mint az AEG, a Zanussi, a Frigidaire, az Eureka és a Husqvarna.


Kihasználatlan piacok



A magyar piacon ugyanakkor az Electrolux számos kihasználatlan lehetőséget vél felfedezni. A szárítógépek eladás még csak 2500 darabos, ez tűnik a leginkább „telítetlennek”, vagyis olyan szegmensnek, ahol nagyobb eladások realizálhatók. A mosogatógépek terén szintén sok lehetséges vevővel számol a cég, bár ez a két utóbbi szegmens mérteit tekintve sokkal kisebb, mint a hűtőgép- vagy a mosógéppiac.

A kihasználatlan lehetőségek kiaknázására az Electrolux minden megtesz. A svéd cég igazgatótanácsa 2003. július 16-ai ülésén jóváhagyott egy közel 65 millió eurós befektetést egy új, fagyasztóval kombinált hűtőszekrényt gyártó üzem létrehozására Nyíregyházán. Az új gyártókapacitás bővíti az Electrolux csoport Jászberényben található ipari bázisát, ahol a vállalat már most mintegy 4 millió terméket (hűtőkészüléket, fagyasztóládát, porszívót) gyárt évente.

Új gyárak


Az új gyárral Magyarország lesz az Electrolux legnagyobb hűtőkészülék- és fagyasztóláda-gyártó bázisa Európában. „Már ma is közel 4 millió terméket gyártunk itthon, de ennek az új beruházásnak köszönhetően 2005-től a világ vezető készülékgyártójának minden tizedik termékét hazánkban készítik” – mondta a beruházás kapcsán Takács János, az Electrolux Lehel Kft. vezérigazgatója.

A sajtótájékoztatón kiderült, hogy ez a szám kissé kerekített, hiszen a világ évente 55 millió Electrolux termék készül. De valóban nem elképzelhetetlen, hogy a jövőben jóval ötmillió fölé emelkedjen a Magyarországon gyártott Electrolux gépek száma, most vizsgálja ugyanis a cégcsoport annak a lehetőségét, hogy a svédországi porszívógyártást esetleg hozzánk, Jászberénybe telepítse. Ha ez megtörténik, akkor Európában már csak Magyarországon gyártana porszívókat a svéd cég, és így akár az 5,5 milliós darabszám is elérhető lenne, porszívók, hűtőgépek és fagyasztóval kombinált frizsiderek révén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik