Belföld

Egyéniség a borban – Egri Kékfrankos 2001, Pók-Polonyi Pince

admin
admin

2004. 02. 19. 08:00

A kékfrankos felívelésének vagyunk szerencsés tanúi. A kékfrankos kiskorunkban nagyburgundi álnéven szerepelt, tök jó kis bor volt az akkori viszonyok között, és ízlésünk szofisztikáltságának akkori szintjén.


Egri Kékfrankos 2001, Pók-Polonyi Pince

Igazi mitteleurópai jószág, csak itt nálunk és a környéken, a Kárpát-medencében virul, valamint Auszt-riában és Németországban tenyész. Azért szeretik a gazdák, mert nem hisztis, kezes, megbízhatóan terem, jól viseli a cúgot, nem rothad, szóval példásan viselkedik.

Mármost a borrendszerváltás, a mennyiségiről a minőségi paradigmára való áttérés, felszabadította a kékfrankost, s az mostanában elképesztően színes szárnyakat bont. Sopronban, Egerben, Szekszárdon, Villányban egyre súlyosabb esetek történnek, a rút kiskacsából kibomlik egy igen érdekes hattyú, mely nemzetközi színvonalon szárnyal. A mozgás kerete persze a nagy globális vörös eltolódás, a vörösbor-fogyasztás nálunk is epidémiaszerűen zajló terjedése.

Szerző által szervezett polgári kör, a HMPK (Halál a Májra Polgári Kör) a múlt hét végén Egerben vizsgálgatta az anyagot. Dr. Póknál ütköztünk a vázolandó kékfrankosba. Mondhatom, sokféle kékfrankossal ismerkedtem mostanában áldozatos munkám során, egészen fekete, komplex, profin barrikolt, burgundis-piemontos cuccokkal, de dr. Pók kékfrankosa az egyik legszebb. Holott nem követi a divatot. Tiszta képlet, harmónia, gránátba hajló rubin, fűszeres, tiszta illat (borsosság, keserű mandula, szőlő és gyümölcssajt), fanyar savak (Eger nagy erénye), finom tannin és pasztózus ízek (szilva és meggy-befőtt), elegancia és karcsúság. Korszerűtlen, szimpatikus bor, az egyéniség erejét és összhangját sugallja. Kis birtok ez a maga öt és fél hektárjával és olyan 25 ezer palackjával, de nagyon rendben van.

Hát mit együnk ehhez a nem bordóis-barrikos ízélményhez, ladies and gens? Jó kis magyaros cuccokat. Paprikás chicken. Lecsó. Kakaspörkölt. Vörösboros marhapörkölt tarhonyával. Dr. Pók amúgy is tökös magyar borokat készít, azaz nem trendi, a tájat kifejező, ászokhordóban és palackban érlelt, tüzes, elegáns történeteket, melyek távol vannak mind a reduktív pettingboroktól, mint a barrikolt francúzoktól. Jó kis füstölt sonka, stifolder, kemény sajt, Rizs Ottó. Hüvelyesek, mármint bab, borsóka, ilyesmik.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Saudi soldiers stand guard as a Saudi air force cargo plane, carrying aid, lands at an airfield in Yemen's central province of Marib, on February 8, 2018. (Photo by ABDULLAH AL-QADRY / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.