Belföld

Európa-terv: 1365 milliárd forint értékű fejlesztés valósulhat meg

A nemzeti fejlesztési terv (NFT) részét képező, egy éve meghirdetett Európa- terv keretén belül összesen 1365 milliárd forint értékű fejlesztés valósulhat meg Magyarországon - mondta Baráth Etele, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára a kormányülést követő sajtótájékoztatón, szerdán Budapesten.

Hozzátette: az Európa-terv híd az Európai Unió céljai, támogatása és a kormány szándékai között, továbbá tartalmazza az NFT operatív programjait is. Az Európa-terv hosszú távú, átfogó stratégia, amely illeszkedik az unió tervezési gyakorlatához, kiszámítható, stabil környezetet teremt a fejlesztések, az emberek, az egyes közösségek, a gazdaság szereplői számára.

Elmondta: az NFT operatív programjainak részeként a gazdaság versenyképességére 290,6 milliárd forintot, a humán erőforrások fejlesztésére 191,4 milliárd forintot, az infrastruktúra fejlesztésére 122,1 milliárd forintot, az agrárágazat és a vidék erősítésére 223,2 milliárd forintot, a regionális felzárkózásra 140,8 milliárd forintot, míg kohéziós fejlesztésekre 397,2 milliárd forintot különítettek el.

A kormány pénzügyi szigorító intézkedései nem érintik az Európa-terv fejlesztésére elkülönített 1.365 milliárd forintot – közölte Baráth Etele. A politikai államtitkár elmondta, hogy az Európa-terv részeként a múlt évben már elindítottak néhány projektet. Ezek közül kiemelte a Millenáris Park továbbépítését, az új honvédkórház építésének folytatását, 25 mentőállomás felújítását és 150 új mentőautó forgalomba helyezését.

Baráth Etele hozzátette: 13 milliárd forintot fordítottak a szakiskola-korszerűsítési program elindítására, 40 milliárd forintos tőkepótló hitelprogramot indítottak el a tőkehiánnyal küzdő vállalatok számára, megkezdték a földért életjáradék programot, döntöttek a 4-es metró megépítéséről és bevonták a matricás rendszerbe az M5-ös autópályát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik