Belföld

Több pénzt javasol az EU a felzárkóztatásra

Az Európai Bizottság szerdán azt javasolja majd, hogy az EU a következő pénzügyi időszakban a kohéziós források 78 százalékát fordítsa az elmaradott régiók felzárkóztatására.

A kohéziós források döntő hányada, 78 százaléka a bővítés után is a közösségi fejlettségi átlag 75, illetve – a kohéziós politikánál – 90 százaléka alatt lévő régiókat és országokat illeti majd meg az Európai Bizottság tervei szerint. A testület szerdán Michel Barnier biztos előterjesztésére megvitatja és elfogadja a kohéziós politika továbbfejlesztésének koncepcióját, elveit és megújuló eszközrendszerét. Az Európai Bizottság a sorrendben harmadik kohéziós jelentésben amellett érvel, hogy a konvergencia (a fejlettségbeli szintkülönbségek kiegyensúlyozása) és az unión belüli gazdasági növekedés és versenyképesség között szoros és megbonthatatlan a kapcsolat.

A Michel Barnier regionális politikát felügyelő biztos nevével fémjelzett koncepció kiindulópontja, hogy területi kohézió nélkül nem lehetséges tartós növekedést és versenyképességet biztosítani Európában. „Lepusztult vidéki területekkel és fuldokló városokkal nincs jövő” – hangsúlyozta Michel Barnier a Régiók Bizottságának múlt heti plenáris ülésén, ahol ízelítőt adott a tervezetből. Mindez válasz azoknak, akik megkérdőjelezik, hogy az Unió regionális felzárkóztatási politikája a jelenlegi prioritások mellett jól szolgálja-e a növekedési célokat. Barnier olyan új partnerség létrehozását szorgalmazza, amely „passzív szemlélők helyett partnerré teszi a régiókat és más területi egységeket a versenyképesség és a növekedés előremozdításában”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik