Belföld

Több pénzt javasol az EU a felzárkóztatásra

admin
admin

2004. 02. 16. 11:56

Az Európai Bizottság szerdán azt javasolja majd, hogy az EU a következő pénzügyi időszakban a kohéziós források 78 százalékát fordítsa az elmaradott régiók felzárkóztatására.

A kohéziós források döntő hányada, 78 százaléka a bővítés után is a közösségi fejlettségi átlag 75, illetve – a kohéziós politikánál – 90 százaléka alatt lévő régiókat és országokat illeti majd meg az Európai Bizottság tervei szerint. A testület szerdán Michel Barnier biztos előterjesztésére megvitatja és elfogadja a kohéziós politika továbbfejlesztésének koncepcióját, elveit és megújuló eszközrendszerét. Az Európai Bizottság a sorrendben harmadik kohéziós jelentésben amellett érvel, hogy a konvergencia (a fejlettségbeli szintkülönbségek kiegyensúlyozása) és az unión belüli gazdasági növekedés és versenyképesség között szoros és megbonthatatlan a kapcsolat.

A Michel Barnier regionális politikát felügyelő biztos nevével fémjelzett koncepció kiindulópontja, hogy területi kohézió nélkül nem lehetséges tartós növekedést és versenyképességet biztosítani Európában. „Lepusztult vidéki területekkel és fuldokló városokkal nincs jövő” – hangsúlyozta Michel Barnier a Régiók Bizottságának múlt heti plenáris ülésén, ahol ízelítőt adott a tervezetből. Mindez válasz azoknak, akik megkérdőjelezik, hogy az Unió regionális felzárkóztatási politikája a jelenlegi prioritások mellett jól szolgálja-e a növekedési célokat. Barnier olyan új partnerség létrehozását szorgalmazza, amely „passzív szemlélők helyett partnerré teszi a régiókat és más területi egységeket a versenyképesség és a növekedés előremozdításában”.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hooded computer hacker working on desktop PC computer. P2P and piracy, computer virus and trojans, phishing, malware and ransomware concept with glitch effect.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.