Belföld

Új társaság alakult a Parmalat helyett

admin

2004. 02. 13. 17:34

A székesfehérvári Parmalat tejtermelő hitelezői arra készülnek, hogy a vállalat felszámolása esetén tovább működtessék a feldolgozó üzemet. Ennek érdekében péntek délután aláírták egy olyan kft alapító okiratát, amely átvenné az üzemet, ha valóban elindul.

A kft-alapítás előzménye, hogy a tejtermelők egy részének felszámolási kérelme után a Fejér Megyei Bíróságra a Parmalat csődeljárási kérelmet adott be maga ellen. Ez utóbbit a bíróság elutasította, a felszámolás megkezdéséről viszont még nincs döntés.

A hitelező tejtermelők pedig ebben bíznak. Úgy remélik, hogy ebben az esetben hozzájuthatnak majd egymilliárd forintos kintlévőségükhöz. Ennek garanciája lehet az a kft is, amelynek alapító okiratára nem sokkal ezelőtt került rá több mint tíz gazdálkodó szervezet aláírása.

Ahogy Viszlai Béla, az Abonyi Mezőgazdasági Részvénytársaság elnöke, a program egyik kidolgozója mondta, az új társaság a felszámolótól teher nélkül venné meg az üzemet, hitelük egy részét tőkeként vinnék a 60 százalékban magyar tulajdonú vállalkozásba. A fennmaradó 40 százalékot egyébként egy olasz tejszállítással foglalkozó cég Magyarországon bejegyzett önálló jogi személyiségű kft-je kapná meg. Az üzleti terv részleteit a következő napokban dolgozzák ki.

A Parmalat márkanév megvételéről, vagy más név választásáról csak később döntene a társaság. Az alapítók a hitelezők közül kerültek ki, de mint Viszlai Béla mondta, nyitott a társaság, más tejtermelőkkel is tárgyaltak már. A Parmalat vállalatvezetése egyelőre nem reagált a hírre; annyit mondott a szóvivő, hogy több megoldási lehetőséget lát a cég maga előtt, jelenleg ezeket vizsgálják.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.