Belföld

Új társaság alakult a Parmalat helyett

A székesfehérvári Parmalat tejtermelő hitelezői arra készülnek, hogy a vállalat felszámolása esetén tovább működtessék a feldolgozó üzemet. Ennek érdekében péntek délután aláírták egy olyan kft alapító okiratát, amely átvenné az üzemet, ha valóban elindul.

A kft-alapítás előzménye, hogy a tejtermelők egy részének felszámolási kérelme után a Fejér Megyei Bíróságra a Parmalat csődeljárási kérelmet adott be maga ellen. Ez utóbbit a bíróság elutasította, a felszámolás megkezdéséről viszont még nincs döntés.

A hitelező tejtermelők pedig ebben bíznak. Úgy remélik, hogy ebben az esetben hozzájuthatnak majd egymilliárd forintos kintlévőségükhöz. Ennek garanciája lehet az a kft is, amelynek alapító okiratára nem sokkal ezelőtt került rá több mint tíz gazdálkodó szervezet aláírása.

Ahogy Viszlai Béla, az Abonyi Mezőgazdasági Részvénytársaság elnöke, a program egyik kidolgozója mondta, az új társaság a felszámolótól teher nélkül venné meg az üzemet, hitelük egy részét tőkeként vinnék a 60 százalékban magyar tulajdonú vállalkozásba. A fennmaradó 40 százalékot egyébként egy olasz tejszállítással foglalkozó cég Magyarországon bejegyzett önálló jogi személyiségű kft-je kapná meg. Az üzleti terv részleteit a következő napokban dolgozzák ki.

A Parmalat márkanév megvételéről, vagy más név választásáról csak később döntene a társaság. Az alapítók a hitelezők közül kerültek ki, de mint Viszlai Béla mondta, nyitott a társaság, más tejtermelőkkel is tárgyaltak már. A Parmalat vállalatvezetése egyelőre nem reagált a hírre; annyit mondott a szóvivő, hogy több megoldási lehetőséget lát a cég maga előtt, jelenleg ezeket vizsgálják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik