Belföld

Szlovákiában tandíjas lesz a felsőoktatás

Ha a parlament is szentesíti, akkor a szlovákiai egyetemeken és főiskolákon - a visegrádi országok közül elsőként - a hallgatókat ősztől tandíjfizetésre kötelezik, az önkormányzatok felügyelete alá került általános és középiskolák pedig a diákok létszámától függően részesülnek állami támogatásban.

A felsőoktatási intézményekben megállapítható éves tandíjak alsó határa 3 650, a felső határ 21 900 korona lesz, ami azt jelenti, hogy az oktatási költségek 5-30 százalékát a hallgatóra terhelik. A főiskolák és egyetemek maguk szabják meg, hogy a jelzett határokon belül a költségek mekkora hányadát fizettetik meg a diákokkal.

A legolcsóbbak várhatóan a műegyetemek, a legdrágábbak pedig a legnépszerűbb – orvosi, jogi, informatikai – egyetemek lesznek. A tandíj-kötelezettség gyakorlatilag mindenkire vonatkozik, mi több, a levelező tagozatok hallgatóit kétszeres kiadásra kötelezik. Mentességet csak kevesen kaphatnak, diákhitelre viszont – 4,5 – 5,7 százalékos kamattal, tízéves futamidő mellett – mindenki jogosult. A bizonyíthatóan szegény családi hátterű diákok szociális ösztöndíjat kaphatnak, a tanulmányi eredménytől függő ösztöndíj intézménye megmarad.

A felsőoktatási intézmények vezetői arra számítanak, hogy ezek után jelentősen csökken az egyetemisták száma, és sokan Csehországba mennek tanulni, ahol máris jelezték: az ingyenes oktatás a szlovákiai diákokra is vonatkozik. Jóllehet Révkomáromban már megalakult és ősztől fogadja első hallgatóit az önálló szlovákiai magyar felsőoktatási intézmény, a Selye János Egyetem, mégis várható, hogy a magyarországi tandíjmentesség miatt a magyar egyetemek iránti érdeklődés is érzékelhetően megélénkül majd.

Az általános és középiskolák, valamint a szakiskolák a diákok létszámától függő fejpénzben, különböző szabályzók szerint kapják az állami támogatást. A nemzetiségi iskolák 108 százalékos fejpénzre jogosultak.

A kormány e héten jóváhagyott és jelentősebb parlamenti módosításokra nem igazán esélyes javaslata az érintett oktatási intézmények első észrevételei szerint számos általános és középiskola kényszerű összevonását, rosszabbik esetben megszűnését vonja maga után. A fejkvóta ennél is súlyosabban érinti az olyan – zömmel bentlakásos – iskolákat, ahol fogyatékos gyermekeket oktatnak, akiknek tanításához és gondozásához az átlagosnál több pedagógus, nagyobb létszámú személyzet, egyedi gondoskodás szükséges.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik