Belföld

Londonból nem számítanak kamatcsökkentésre a közeljövőben

Lassú korrekciós folyamat kezdetének nevezték londoni feltörekvő piaci elemzők a decemberi folyómérleg-adatot, a kamatvárakozásokban azonban jelentős eltérések mutatkoztak ; a többségi vélemény szerint az MNB-nek továbbra sincs módja pénzügypolitikai enyhítésre.

Michal Dybula, a BNP Paribas befektetési ház kelet-európai stratégája azt mondta: már a tavalyi negyedik negyedév kezdete óta érezhető kis mértékű, de folyamatos javulás a kereskedelmi mérlegben és a folyó mérleg egészében. Dybula szerint ebben a fő tényező egyértelműen az, hogy a nyugat-európai gazdaságok kezdenek lendületbe jönni, ahogy azt a német gazdaság teljesítményét mérő Ifo-számok és az euróövezeti növekedési adatok egyöntetűen igazolják. A BNP Paribas elemzője szerint a magyarországi belső keresleti nyomás is csökken, miután hozzávetőleg szeptember óta érezhetően lassul a reálbér-növekedés.

A szakértő arra számít, hogy a tavalyi utolsó negyedév eleje óta tartó javulás a folyómérleg-folyamatokban 2004-ben is kitart, és a teljes évi hiány 5,8-5,9 százalékos lesz a régi – a nem rezidens működőtőke-befektetők visszaforgatott eredményeivel nem számoló – kalkulációs módszer szerint. Dybula saját számításai szerint a 2003-as teljes évi folyómérleg-hiány a GDP-érték 6,3-6,4 százalékával lehetett egyenlő.

A pénzügypolitikai kilátásokra vonatkozó kérdésre az elemző azt mondta: arra számít, hogy az első negyedévre várt rossz inflációs adatok után az MNB májusi inflációs jelentése már meglehetősen derűlátó lesz, és már május-június környékén elkezdődhet az enyhítés egy 1,00 százalékpontos kamatcsökkentéssel. A BNP Paribas szakértője szerint az év egészében 3,00 százalékpontos kamatcsökkentés lesz, vagyis decemberre visszaáll a tavaly novemberi emelés előtti 9,50 százalékos alapkamat.

Dwyfor Evans, a Bank of America európai feltörekvő piaci stratégája szerint “legalábbis a kereskedelmi mérlegben” a javulási folyamat kezdetének jelei mutatkoznak, és ez a folyamat jó eséllyel kitart az év végéig, ami javítani fogja a folyó fizetési mérleg egészét.

A folyó fizetési mérleget segíti a nyugat-európai élénkülés és a forint gyengülése is, valamint a bérkiáramlás növekedési ütemének 2004-re várt csökkenése, ami visszahat a kereskedelmi mérlegre, és így a folyó mérleg egészére. Ez azonban nagyon lassú folyamat lesz, el fog húzódni a következő egy-két évre – mondta a BoA elemzője.

Evans 2004 végére 5,3 százalékos GDP-arányos folyómérleg-hiányt jósolt, azzal, hogy lehetséges ennek lefelé módosítása, de “addig nem, amíg nem látunk valamilyen egyértelmű folyamatot”.

A kamatvárakozásaira vonatkozó kérdésre a londoni elemző azt mondta, hogy semmilyen esélyt nem lát pénzügypolitikai enyhítésre, mivel az infláció legalábbis az első félévben meredeken emelkedni fog, azzal együtt is, hogy az e mögött álló tényezők zöme egyszeri. Evans szerint emellett a forint továbbra is jó eséllyel 270 forint/euró fölé fog gyengülni a következő két hónap során. Mindezek alapján az elemző még további kamatemelést sem tartott kizártnak.

Reinhard Cluse, a UBS bankcsoport londoni irodájának európai feltörekvő piaci stratégája azt emelte ki, hogy az exportnövekedés üteme november óta meghaladja az importnövekedését. Hozzátette: arra számít, hogy ez a folyamat kitart a következő hónapokban.

Az elemző szerint a folyó fizetési mérleg egészének korrekciója is folytatódni fog, jóllehet “szerény ütemben”, és a hiány mértéke még jó ideig magas marad. Már a novemberi adat is azt jelezte, hogy fordulat kezdődött a folyómérleg-folyamatokban, ez azonban nem lesz gyors, mert a múltbeli folyamatok lendülete is még kitart – tette hozzá. A nyugat-európai élénkülés és a magyar import várható gyengülése javítani fogja a kereskedelmi mérleget, amelynek korrekcióját azonban lassítani fogja a vállalati szektor állóeszköz-importjának várható növekedése – mondta.

A UBS szakértője 2004 egészére a régi számítási módszer szerint 5,2 százalékos folyómérleg-deficitet jósolt.
A kormányra mindazonáltal továbbra is erős nyomás nehezedik még nagyobb költségvetési szigorítás végett, és ha ez nem történik meg, akkor a forintra fog továbbra is nyomás nehezedni – mondta Cluse, hozzátéve, hogy nem lát módot jegybanki kamatcsökkentésre a belátható időben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik