Belföld

Minden eddiginél többen váltottak biztosítót

A biztosító társaságok adatai szerint minden eddiginél többen, mintegy 300 ezren vitték át másik biztosítóhoz kötelező gépjármű-felelősségbiztosításukat, így a még nem végleges adatok szerint a gépjármű-tulajdonosok 8,3 százaléka váltott biztosítót tavaly év végén.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) ez idáig legfrissebb, 2003 harmadik negyedév végi adatai szerint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással foglalkozó 11 biztosító társaság összesen 3,6 millió darab szerződést kezelt. Az előzetes adatok szerint közülük mintegy 300 ezren – 8,3 százalék – váltottak biztosítót 2003 végén. A korábbi években általában 100 ezer-150 ezren váltottak biztosítót év végével, a mostani nagyobb mozgás a liberalizáció teljessé válásának köszönhető, illetve annak, hogy van olyan cég, amely harmad áron köt szerződést.

Előnyben az újak

A legolcsóbban a kis, újonnan indult és a piacszerzést elsődleges szempontnak tekintő biztosítókkal lehetett szerződést kötni – legalábbis ez derül ki a tarifatáblázatokból – s ezek a társaságok tudták a legtöbb új ügyfelet megszerezni.

Az üzletágat 2003 tavaszán beindító Union 53 ezer, a Magyar Posta Biztosító tavaly őszi indulása ellenére több, mint 70 ezer új kötelező biztosítást kötött. Növelni tudta szerződésszámát az Európa Biztosító és az Argosz is, valamint 10 ezer darabbal gyarapodott az ÁB-Aegon Biztosító.

Nyertesből vesztes

A tavalyi verseny vesztese a két legnagyobb gépjármű-biztosító, a piac így is közel 50 százalékát uraló Allianz Hungária és a Generali-Providencia Biztosító. Az Allianz tavaly november, az idei tarifák kihirdetése óta 220 ezer ügyfelet veszített, igaz, ebből csak 98 ezren mondták fel év végével a szerződést, a többi szerződés más okok miatt szűnt meg.


Az AHB emellett 120 ezer új szerződést kötött – mondta az MTI-Econewsnak Kálózdi Tamás, az Allianz-Hungária Biztosító vezérigazgató-helyettese -, így az egy évvel korábbi, 1,83 millió darab szerződéssel szemben még mindig 1,73 milliót kezel. Az elvándorlók 70 százaléka a legkárveszélyesebb budapesti ügyfelek közül került ki, az új szerzések pedig a kedvezőbb kockázatú, vidéki ügyfelek, így valójában úgy tekintik a jelenséget, mint a nagy díjkülönbségek miatt felgyorsult állományátrendeződést – hangsúlyozza Kálózdi Tamás.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik