Belföld

Top 25 – hogyan lesz valaki a legjobb?

A címbeli kérdésre azok tudhatják a választ, akiket az elmúlt 25 év legbefolyásosabb üzletemberének választott a Wharton Business School. Mindannyiuk módszereit esettanulmányokban oktatják.

Az elmúlt 25 év legbefolyásosabb 25 üzletemberét kereste az Egyesült Államok egyik legnevesebb üzleti iskolája, a Wharton School at the

A legbefolyásosabbak 

Mary Kay Ash, a Mary Kay Cosmetics alapítója
Jeff Bezos, az Amazon.com vezérigazgatója
John Bogle, a The Vanguard Group alapítója
Richard Branson, a Virgin Group vezérigazgatója
Warren Buffett, a Berkshire Hathaway vezérigazgatója
James Burke, a Johnson & Johnson korábbi vezérigazgatója
Michael Dell, a Dell Computers vezérigazgatója
Peter Drucker közgazdászprofesszor
Bill Gates, a Microsoft elnöke
William George, a Medtronics korábbi vezérigazgatója
Louis Gerstner, az IBM korábbi vezérigazgatója
Alan Greenspan, a U.S. Federal Reserve elnöke
Andy Grove, az Intel elnöke
Lee Iacocca, a Chrysler korábbi vezérigazgatója
Steve Jobs, az Apple Computers vezérigazgatója
Herb Kelleher, a Southwest Airlines vezérigazgatója
Peter Lynch, a Fidelity’s Magellan Fund korábbi menedzsere
Charles Schwab, a Charles Schwab Inc. alapítója
Frederick Smith, a Federal Express alapítója
George Soros, az Open Society Institute alapítója és elnöke
Ted Turner, a CNN alapítója
Sam Walton, a Wal-Mart alapítója
Jack Welch, a General Electric korábbi vezérigazgatója
Oprah Winfrey, a Harpo group of companies elnöke
Mohammed Yunus, a Grameen Bank alapítója  

University of Pennsylvania és a Nightly Business Report című tévéműsor. A lista összeálltásának apropóját az a legnézettebb amerikai üzleti adás 25. születésnapja adta. A nézők által jelölt több mint hétszáz neves cégvezető közül a Wharton zsűrije huszonötöt választott ki, a legbefolyásosabb címet pedig a magyar származású Andy Grove-nak, az Intel társalapítójának és jelenlegi elnökének ítélték oda.

A Wharton professzoraiból álló zsűri öt kritérium alapján válogatta ki a legjobbakat, akik az elmúlt évtizedekben a legnagyobb hatással voltak a világ gazdasági életére. Azokat az üzletembereket keresték, akik új és nyereséges ötletükkel tűntek fel, teljesítményükkel poltitkai vagy társadalmi befolyásra is szert tettek, új üzleti lehetőségeket teremtettek, vagy egy már meglévőt aknáztak ki, egy vállalatnál vagy iparágban drámai változásokat idéztek elő, és más emberek életére is hatással voltak inspirációjukkal vagy tanácsaikkal. A kritériumok magasra tették a mércét, nem meglepő, hogy a kiválasztottak nevét majdnem mindenki ismeri, akinek van köze az üztlethez.

Egy mindenek felett

Az erős mezőnyből is tudtak legjobbat választani a zsűritagok, méghozzá a Magyarországról kivándorolt Andy Grove-t, akit az újító és merész gondolkodásmódjáért emeltek ki a többiek közül. A California Egyetemen folytatott doktori tanulmányai után az akkor még fiatal szakember rögtön a legnagyobb vállalatoktól kapott csábító állásajánlatokat. De ő nem a hagyományos
Top 25 – hogyan lesz valaki a legjobb? 1

Andrew Grove

karriert választotta, a jól fizető munkák helyett elment a Fairchild félvezetőgyártóhoz. Öt év után ottani főnökével, Gordon Moore-ral megalapították a mikrochip-gyártó Intelt.

A céget 1987 után ő vezette, neki köszönhető, hogy nevét az egész világ megtanulta. Addig az iparágból csak a hardver- és szoftvergyártók nevét ismerték a felhasználók. Agresszív kampány segítségével Grove naggyá is tette a vállalatot. Tavaly harmincmilliárd dolláros árbevételt könyvelhettek el. „Arra vagyok a legbüszkébb, hogy részt vehettem egy olyan vállalat létrehozásában, amelyik legalább egymilliárd embert juttatot PC-hez. Az egész életem összefonódik az Intellel” – fogalmazott Grove a Nightly Business Reportnak adott interjúban.

A zsűri

A zsűri tagjai között is neves személyiségek ültek:
Michael Useem, a Wharton Leadership és Változásmenedzsment tanszékének vezetője,
Peter Cappelli, a Human Resources tanszék vezetője,
Raffi Amit, a Goergen Entrepreneurial Research Program igazgatója,
Barbara Kahn, a Wharton alapképzésének helyettes dékánja,
Robert E. Mittelstaedt Jr., az Aresty Institute of Executive Education helyettes dékánja és igazgatója,
Mukul Pandya, a Nightly Business Report szerkesztője és igazgatója. 

Tanulni tőlük

A bírák nemcsak arra a kérdésre keresték a választ, hogy kik a legbefolyásosabbak a jelöltek közül, hanem arra is, hogy a legjobbak minek köszönhetik sikerüket. Hátha ezzel segítséget adhatnak a többi vállalatvezetőnek, hogyan tudnák ők is megvalósítani nagyratörő álmaikat.

Grove esetében például a megszokottal szakító gondolkodásmód mindenképpen fontos szerepet játszott. De természetesen mindenkitől mást lehet tanulni. A kitartás és szívósság azonban minden kiválasztottra jellemző. A mai modell szerint a legtöbb üzletember felfuttat egy vállalkozást, majd néhány év múlva másik kihívás után néz. A huszönötök klubjában minden tag évtizedeken át kitartott a saját üzlete mellet, ők hosszú távú tervekben gondolkodtak.

Jó üzleti tipp lenne a feltörekvő nemzedékeknek, hogy most mibe fognának bele. „Nem tudom pontosan, milyen vállalakozást indítanék, de a területet meg tudom mondani: vagy a biotechnológiába vagy a számítógépek orvosi célú felhasználásába fektetnék energiát és pénzt – árulta el Grove a Nightly Business Report munkatársának. – Mindkét terület olyan fejlődés előtt áll, mint a személyi számítógépek piaca 25 évvel ezelőtt.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik