Belföld

Politikai vihar Chirac első embere körül

admin
admin

2004. 02. 03. 07:44

Politikai földindulást indított el Franciaországban a nanterre-i bíróság ítélete, amely szerint Alain Juppé, 2007-es reménybeli elnökjelölt egy pártfinanszírozási ügyben felfüggesztett börtönbüntetést kapott és 10 évre eltiltást a közéleti szerepvállalástól - számol be a Népszabadság.

Chirac köztársasági elnök utasította a miniszterelnököt, állítson fel független közigazgatási vizsgálóbizottságot. A bírói kar felháborodottan reagált az elnöki közbelépésre. A hatalmi ágak szétválasztásának rendszerében sem a parlamentnek sem a kormánynak nincs felhatalmazása beavatkozni a joghatóságok tevékenységébe. A bírói eljárás végső szakaszában a nanterre-i igazságszolgáltatási testület nyomásgyakorlás célpontja volt.

A független jogszolgáltatást érintő politikai földindulást indított el Franciaországban a nanterre-i bíróság hétvégi ítélete, amellyel Alain Juppé volt kormányfőt sújtotta.

Jacques Chirac köztársasági elnök, aki az alkotmány értelmében „személyében biztosítja a bírói függetlenséget”, az első számú szárnysegédjét sújtó ítélet után két nappal, vasárnap utasította a miniszterelnököt, állítson fel független közigazgatási vizsgálóbizottságot. A hatalmi ágak szétválasztásának rendszerében azonban sem a parlamentnek sem a kormánynak nincs felhatalmazása beavatkozni a joghatóságok tevékenységébe.

A francia politikai küzdőtér jobboldalának sakktábláját felborító, sokkoló hatású ítéletet követően Chirac az alkotmány 64. cikke alapján kezdeményezte, hogy a Matignon (a miniszterelnöki hivatal) bízza meg a vizsgálattal az államtanács alelnökét, a semmítőszék illetve számvevőszék első elnökét, akik egyedül illetékesek az eljárás lefolytatására.

A páratlan elnöki közbelépésre a politikai közélet tisztaságát biztosító, 1995-ben megalkotott törvényre épülő, jogilag támadhatatlan ítéletet meghozó nanterre-i bírónő nyilatkozata szolgáltatott alkalmat.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Saudi soldiers stand guard as a Saudi air force cargo plane, carrying aid, lands at an airfield in Yemen's central province of Marib, on February 8, 2018. (Photo by ABDULLAH AL-QADRY / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.