Belföld

Az MFB 250 millió eurós hitel felvételére készül

A Magyar Fejlesztési Bank Rt. (MFB) 200-250 millió eurós szindikált hitel felvételére készül - erősítette az MFB kommunikációs igazgatósága a hvg.hu értesülését az MTI-ECO-nak kedden.

Az új forrást a jelenleg is futó programok finanszírozására kívánja fordítani a bank – közölte a kommunikációs igazgatóság. Az üzlet szervezése a bank tájékoztatása szerint még nem kezdődött meg, elindításához még pénzügyminiszteri hozzájárulás szükséges. Az 5 éves, nemzetközi szindikált hitel-ügylet március végére lezárulhat. Az MFB szeretne a magyar állam tavalyi, 500 millió eurós forrásbevonásához hasonló kondíciókat elérni.

Az MFB a nagy összegű, hosszú lejáratú kihelyezésekben vesz részt közvetlenül, a többiben refinanszírozóként. A fejlesztési bank az idén 220-230 milliárd forint összegű kihelyezést tervez, ehhez az idén 350-400 millió euró összegű forrást szeretne bevonni, jelentős részben nemzetközi pénzügyi intézményektől. A fejlesztési bank tavaly megszerezte a nemzetközi hitelminősítést a Moody’s Investors Service-től, amely a bank kötelezettségeit a magyar államéval azonos kockázatúnak ítélte.

A futó programok közül az egyik legjelentősebb a tavaly elindított, 150 milliárd forintos keretösszegű technológiai felzárkóztatási hitelprogram, amelyhez eddig 663 refinanszírozási kérelem érkezett közel 60 milliárd forintra, s 594-et engedélyeztek közel 37 milliárd forint értékben. A programon belül a kis- és középvállalkozások számára elkülönített 80 milliárd forintos keret kihasználtsága 38,18 százalékos. A banknál arra számítanak, hogy a keretösszeget az idén teljesen kihasználják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik