Belföld

Megválik a Scaniatól a Volvo

A svéd Volvo teherautógyárban kedden azt mondták, hogy ha nem sikerül eladniuk részesedésüket a versenytárs svéd Scaniából, akkor újonnan alakítanó társaságba viszik át a részesedést.

Az EU versenyfelügyeletének korábbi döntése értelmében a világon a nagyságra második teherautógyárnak, a Volvónak április 24-ig kell megválnia a Scania-részesedésétől. A Volvo 2000-ben próbálta megszerezni a Scaniát, de csak az alaptőke 45,5 százalékáig és a szavazatok 30,6 százalékáig jutott. Amikor ugyancsak 2000-ben az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Volvo megvegye a francia Renault VI teherautó-részleget és vele az amerikai Mack Trucksot, feltételül szabta a Scania-részesedésből való kiszállást, és addig is megtiltotta a Volvónak a tulajdonosi befolyás gyakorlását a Scaniában. Előzőleg, 1999-ben, a Volvo személyautó-részlege a Ford tulajdonába került.


A Volvo közleménye szerint az új céget Ainaxnak fogják hívni, és az Ainaxnak utalják át a Scania A-sorozatú részvényeit, amelyek egy-egy szavazatot érnek. Az A-sorozatú részvények a Scania alaptőkéjének 13,7 százalékát és a szavazatoknak a 24,8 százalékát képviselik. Az Ainax részvényeit a Volvo részvényesei között osztják szét, és bevezetik a tőzsdére – mondták. A Scania B-sorozatú részvényeit a piacon akarják értékesíteni. A Volvo teherautógyár ugyancsak kedden 1,598 milliárd svéd koronás adó előtti nyereséget jelentett a tavalyi utolsó negyedévről, az egy évvel korábbi 737 millió korona után. A tiszta nyeresége 1,144 milliárd svéd korona lett az egy évvel azelőtti 638 millió után. Az egyik legfontosabb, észak-amerikai piacon a teherautók iránti kereslet 10-15 százalékos növekedését jósolták a Volvónál kedden erre az évre, 200 ezer egységre.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik