Belföld

Megválik a Scaniatól a Volvo

admin
admin

2004. 02. 03. 08:42

A svéd Volvo teherautógyárban kedden azt mondták, hogy ha nem sikerül eladniuk részesedésüket a versenytárs svéd Scaniából, akkor újonnan alakítanó társaságba viszik át a részesedést.

Az EU versenyfelügyeletének korábbi döntése értelmében a világon a nagyságra második teherautógyárnak, a Volvónak április 24-ig kell megválnia a Scania-részesedésétől. A Volvo 2000-ben próbálta megszerezni a Scaniát, de csak az alaptőke 45,5 százalékáig és a szavazatok 30,6 százalékáig jutott. Amikor ugyancsak 2000-ben az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Volvo megvegye a francia Renault VI teherautó-részleget és vele az amerikai Mack Trucksot, feltételül szabta a Scania-részesedésből való kiszállást, és addig is megtiltotta a Volvónak a tulajdonosi befolyás gyakorlását a Scaniában. Előzőleg, 1999-ben, a Volvo személyautó-részlege a Ford tulajdonába került.


A Volvo közleménye szerint az új céget Ainaxnak fogják hívni, és az Ainaxnak utalják át a Scania A-sorozatú részvényeit, amelyek egy-egy szavazatot érnek. Az A-sorozatú részvények a Scania alaptőkéjének 13,7 százalékát és a szavazatoknak a 24,8 százalékát képviselik. Az Ainax részvényeit a Volvo részvényesei között osztják szét, és bevezetik a tőzsdére – mondták. A Scania B-sorozatú részvényeit a piacon akarják értékesíteni. A Volvo teherautógyár ugyancsak kedden 1,598 milliárd svéd koronás adó előtti nyereséget jelentett a tavalyi utolsó negyedévről, az egy évvel korábbi 737 millió korona után. A tiszta nyeresége 1,144 milliárd svéd korona lett az egy évvel azelőtti 638 millió után. Az egyik legfontosabb, észak-amerikai piacon a teherautók iránti kereslet 10-15 százalékos növekedését jósolták a Volvónál kedden erre az évre, 200 ezer egységre.


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.