Belföld

Tanácstalan szocialisták

A korábbi sikeres választási kampányt vezénylő Ron Werber elhagyta az MSZP hajóját. A államháztartási takarékossági csomaggal bajlódó szocialisták az EP választások előtt most amerikai tanácsadókkal tárgyalnak.

Úgy tűnik, nemcsak a tárcák küzdenek a túlélésért Draskovics Tibor kijelölt pénzügyminiszter megszorító csomagja miatt, hanem a közvéleménykutatási adatok szerint az MSZP is egyre inkább utóvédharcra kényszerül a választási vereségéből feltámadni látszó Fidesz ellen.


A vidéki szavazók bánják 


Elemzők szerint a napokban meghirdetett takarékossági csomag nagy vesztese, mint már annyiszor, ismét az agrárium lehet. A kijelölt pénzügyminiszter ugyan arra hivatkozik, hogy elképzelései szerint a 120 milliárdos megtakarítás csupán az államháztartási kiadások 1 százalékát érinti, tehát alig lehet majd észrevenni. Ám azt is látni kell, hogy az elhalasztott kiadások az adóbevételeket is csökkentik, emellett még az év végén, László Csaba akkori pénzügyminiszter idején születtek takarékossági intézkedések, s ez így együtt azt jelenti, hogy valójában közel 200 milliárdos az idei megtakarítási terv.


Ez önmagában még nem okozna akkora gondot, ha nem a „régi jó” fűnyíró elvet alkalmazná. De azt teszi, vagyis minden kiadástípusra előír egy bizonyos megtakarítási százalékot. Így azok a tárcák járnak különösen rosszul, amelyek nem egyenletesen költenek. Jó példa erre az agrártárca esete, ahol kiemelkedő költség az agrártámogatás. Nos, ennek megnyirbálása aligha növeli az egyébként is bizalmat veszítő szocialisták népszerségét.


A tanácsadó elhagyta a hajót


A közvéleménykutatási adatok szerint lassan, de biztosan jön fel a Fidesz. Népszerűségi indexe előbb beérte a szocialistákét, utóbb elhagyta azt, most már az ellenzéki előny növekedéséről beszélhetünk. A hazai országgyűlési választások ugyan messze vannak, de az MSZP-nek a kormányzati ciklus derekán szembe kell néznie az európai parlamenti választások kihívásával.


A közelgő európai megmérettetés előtt persze, nem a közvéleménykutatási adatok jelenetnek csupán „óment”. A hétvégén kiszivárgott, hogy Ron Werber, az MSZP vezető kampánytanácsadója csendben elhagyta a hajót. Távozás körül nem volt nagy hírverés, annyi azonban kiszivárgott, lemondása előtt szakmai kifogásokat fogalmazott meg az MSZP európai parlamenti kampánystratégiájával kapcsolatban.


Werberről tudni kell, hogy korábban többször is úgy nyilatkozott, csak akkor tud elvállalni egy kampányt, ha annak szakmai és politikai céljaival is egyetért. A jelek szerint ez most nem jött össze. Mindenesetre az Európa-szerte népszerű kampánytanácsadó jelenleg Litvániában tárgyal, de Romániába és Csehországba is hívták.


Természetesen az MSZP sem marad tanácsadók nélkül. A hírek szerint azt a politikai tanácsadó céget akarja megnyerni, amelyik korábban Bill Clinton amerikai elnöknek, a jelenlegi brit kormányfőnek és a mostani német kancellárnak is dolgozott.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik