Belföld

Megduplázódhat a lakás-takarékpénztári szerződések száma

A tavaly év végi adatok alapján a magyar lakosság 8,7 százaléka rendelkezik lakás-takarékpénztári szerződéssel, de a kedvezőbb piaci környezet, illetve a tavaly tavaszi, megnövelt állami támogatás hatására a penetráció néhány éven belül a magyar lakosság körében is elérheti a Csehországban tapasztalt 20 százalékot - jelentette ki Gergely Károly, a Lakás-takarékpénztárak Egyesületének társelnöke.

A lakásfinanszírozási piacon bekövetkezett változások – az állami támogatások mérséklése – közvetlenül nem érintik a lakás-takarékpénztárakat, de a terméket kedvezőbben ítéli meg a lakosság – mondta Gergely.


A nagy mértékben támogatott, 3-4-5 százalékos lakáshitel-kamatok fényében nem tűnt kiemelkedőnek a lakástakarékok ajánlata azzal, hogy fix, 6 százalékos kamattal nyújtanak hitelt. Az állami támogatás csökkentése után azonban a 8, illetve 10 százalékos éves kamattal szemben már kifejezetten jó a lakástakarékok ajánlata. Nem beszélve arról, hogy – mivel a kasszák zárt rendszerben működnek – a futamidő végéig változatlan, fix kamatot tudnak ígérni – hangsúlyozta Gergely Károly. Éppen emiatt könnyen tervezhető a támogatásra szánt költésvetési kiadás is: a Pénzügyminisztériumban ugyanis a szerződésszám és a szerződéses összeg alapján tervezni tudja a támogatás összegét.

A lakás-takarékpénztárak 2003 végén összesen több, mint 876 ezer darab szerződést kezeltek, ennek alapján a lakosság 8,7 százaléka rendelkezik szerződéssel. Ez az arány lényegesen alacsonyabb, mint az ugyancsak 10 millió lakosú Csehországban, ahol a 2 millió darab kezelt szerződés és a 10 milliós lélekszám alapján 20 százalékos a penetráció. Gergely szerint van rá esély, hogy négy év múlva nálunk is hasonló lesz az arány. A kamatszint csökkenésével ugyanis már befektetési célra is alkalmas az instrumentum: az évi 72 ezer forintra növelt állami támogatással 4 év alatt 14,91 százalékos hozam érhető el. Igaz, ez a négy éves termék esetében kizárólag lakáscélra – új és használt lakás vásárlására, telekvásárlásra, felújításra, bővítésre – használható fel, de a 8 éves futamidejű szerződés – 9,21 százalékos hozam mellett – már bármely célra felhasználható.

Ausztriában és Németországban egyébként a családok többsége ugyanúgy, mint életbiztosítási szerződéssel, lakás-takarékpénztári szerződéssel is rendelkezik. Ausztriában 8 millió lakóra 5,5 millió darab lakás-takarékpénztári szerződés jut, Németországban a legnagyobb lakás-takarékpénztár, a Schwabisch Hall – amely egyébként több, mint 51 százalékos tulajdonosa a Fundamenta-Lakáskasszának – 2003-ban 1,2 millió darab szerződést kötött 31 milliárd euró összegben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik