Belföld

Magyar-osztrák külgazdasági konzultáció

Az Ausztriába irányuló magyar export az elmúlt évben 15 százalékkal nőtt, az onnan származó import pedig csak enyhe csökkenést mutatott - értékelték pozitívan a felek csütörtökön az Eisenstadtban rendezett magyar-osztrák külgazdasági konzultáción.

A magyar delegációt Dr. Major István, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára, az osztrák delegációt Joseph Mayer, a Gazdasági és Munkaügyi Minisztérium szekciófőnöke vezette. A felek áttekintették az osztrák működő tőke exportjának kérdéseit is. Az elmúlt időszakban az osztrák tőkebefektetések Magyarországon elsősorban a pénzügyi és szolgáltatási szektorba irányultak. Az osztrák cégek profitjuk legnagyobb részét nem vitték ki Magyarországról, hanem ismételten befektették, és ez jelentősen hozzájárult az Ausztriába irányuló magyar export növekedéséhez. Az osztrák delegáció ismertette, hogy felmérésük szerint a Magyarországon működő különböző méretű osztrák vállalkozások helyzetükkel elégedettek, a mikroökonomiai környezetet jónak ítélik meg és tevékenységük fejlesztését tervezik.


A magyar delegáció ismertette azokat az új kedvezményeket, illetve infrastrukturális fejlesztési programokat, amelyekkel, Magyarország tőkevonzó képessége növekszik, és felhívta a figyelmet azokra a lehetőségekre, amelyek lehetővé teszik, hogy az osztrák befektetések minél nagyobb része Magyarország keleti felében valósuljon meg. Az osztrák fél ígéretet tett arra, hogy tapasztalatátadással és konzultációkkal fogja segíteni a magyar szervezeteket abban, hogy milyen módszerekkel sikerült Ausztriának hatékonyan kialakítania a kis- és középvállalatok támogatási rendszerét.


A delegációk egyetértettek abban, hogy mindkét fél szorgalmazza és támogatja saját országának vállalatainál azt, hogy azok együttműködésük elsősorban a kutatásokra, fejlesztésekre alapozott korszerű technológiák alkalmazásával történjen. A delegációk megtárgyalták a közúti határforgalom megkönnyítésére hozott intézkedések eredményeit. A magyar fél információt kért az osztrák partnertől a közúti teherforgalomra vonatkozó ökopont rendszer ausztriai alkalmazásának kérdéseiről. Az osztrák fél ígéretet tett arra, hogy a közeljövőben erről részletes tájékoztatást fog adni.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik