Belföld

London szerint még korai a takarékosságnak örülni

"Enyhén pozitív" fejleménynek nevezte a 155 milliárd forintra kiegészített takarékossági csomag előző nap bejelentett elfogadását csütörtökön az egyik vezető londoni befektetési ház, amely azonban óvott "az elhamarkodott eufóriától".

A Dresdner Bank londoni befektetési részlege, a Dresdner Kleinwort Wasserstein – az európai feltörekvő piacok egyik legaktívabb figyelője a nagy londoni házak közül – befektetőknek összeállított napi térségi elemzésében azt írta: még nem kell azt hinni, hogy a bejelentett intézkedés már maga a költségvetési konszolidáció. A DrKW szerint – jóllehet a tervezett megtakarítás forrásai még nem ismertek – annyi már világos, hogy annak zömét a működési költségek lefaragásából teremtik elő.


A Dresdner elemzői szerint ezzel a kormány egyelőre csak “a lékek betömködésére” vállalkozott; a tartós költségvetési konszolidációnak ki kell majd terjednie Magyarország “nagyvonalú” szociális és nyugdíjkedvezményeire is – írták. A Dresdner szerint emellett aggályos még a most bejelentett intézkedés végrehajthatósága is. A DrKW elemzői azt írták: Magyarország “hírhedten gyenge” a kitűzött költségvetési célok teljesítésében, és a ház nem hiszi, hogy a politikai folyamatok dinamikája olyan mértékben módosult volna, ami megerősítené a kormány elszántságát a költségvetés rendbetételére. A bank ezért továbbra is a 2004 végi deficitcél túllépését várja, és 5 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt jósol az év végére. Előző nap egy másik nagy londoni befektetési ház is kétségeket fogalmazott meg a bejelentett takarékossági intézkedéssel kapcsolatban.


A JP Morgan londoni elemzői szerint még ha sikerül is végrehajtani a Draskovics Tibor kijelölt pénzügyminiszter által bejelentett, a GDP-érték 0,6 százalékának megfelelő takarékossági lépéseket, a 2004 végi államháztartási hiány várhatóan akkor is jelentősen túl fogja lépni még a Draskovics által 3,8 százalékról 4,6 százalékra emelt előrejelzést is. A bank közölte: az év végére 5,6 százalékos deficitet vár a magyar államháztartási mérlegben, de a hiány 6 százalékra is felmehet, ha az év végéig fennmarad a jelenlegi magas jegybanki alapkamat.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik