Belföld

Választások Szlovákiában – Meciar nem tudja, hogy induljon-e

Bár a HZDS küldöttei felszólították a legnagyobb ellenzéki párt vezérét, hogy jelöltesse magát, Vladimir Meciar volt miniszterelnök csak január 30-án jelenti be, beszáll-e a küzdelembe - olvasható a Magyar Hírlapban.

A HZDS alelnöke nem zárta ki, hogy taktikázásról van szó. Meciar valószínűleg arra vár, hogy milyen lépést tesz Rudolf Schuster jelenlegi köztársasági elnök, pontosabban mi lesz a sorsa. Schuster jelölésével ugyanis gondok vannak, hiszen hivatalosan még nem jelentette be indulási szándékát. Bár elkezdődött az aláírásgyűjtés, s az íveken szerepel Schuster beleegyezése újrajelölésébe, ami jogászok szerint azt jelenti, érvénytelenek a petíciós ívek. A maradék idő viszont kevés arra, hogy összegyűjtsék az aláírásokat.

A helyzetet mentendő, az ellenzéki baloldali populista Smer (amely a legnépszerűbb párt Szlovákiában) és a kommunisták már aláírták a Schuster újraindulását támogató íveket, amivel viszont az elnök függetlenségének illúziója válik köddé.

A legújabb felmérések szerint az elnökválasztás első fordulóját Eduard Kukan külügyminiszter, Mikulás Dzurinda kormányfő SDKÚ-jának jelöltje nyerné 23,8 százalékkal, a második helyen Meciar végezne 17,4, a harmadikon Rudolf Schuster 16,7 százalékkal. A második fordulóban a felmérések szerint bárki megverné Meciart. A Magyar Koalíció Pártja az egyetlen kormánypárt, amely nem indít jelöltet: valószínűleg Miklosko vagy Martin Bútora (2,8 százalék) volt washingtoni nagykövet, független jelölt támogatására szólítják fel támogatóikat.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik